Επιμένουν στην ενοχή του Άσαντ για τα χημικά ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία

Παρουσιάστηκε σήμερα επισήμως η έκθεση των ειδικών επιθεωρητών του ΟΗΕ για τη Συρία, σύμφωνα με την οποία στις επιθέσεις έγινε χρήστη του χημικού αερίου σαρίν αλλά δεν είναι δυνατό να καθοριστεί ο υπαίτιος των επιθέσεων. 

Ωστόσο, Ουάσινγκτον και Λονδίνο υποστηρίζουν ότι εμμέσως, η έκθεση του ΟΗΕ δείχνει ότι υπεύθυνο είναι το καθεστώς του προέδρου Άσαντ. 

Ο Λευκός Οίκος έκρινε "οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι εκτοξεύτηκε (νευροτοξικό) αέριο σαρίν με πυραύλους εδάφους-εδάφους, που μόνο το καθεστώς διαθέτει, καταδεικνύουν με σαφήνεια ποιος ευθύνεται" για την επίθεση της 21ης Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού, καθώς,  μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αντάρτες έχουν στην κατοχή τους το συγκεκριμένο χημικό όπλο.

Από την πλευρά του , ο πρεσβευτής της Βρετανίας στον ΟΗΕ Μαρκ Λάιαλ Γκραντ είπε σε δημοσιογράφους ότι "δεν υπάρχει καμία αμφιβολία" ότι το συριακό καθεστώς ευθύνεται για την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος τόνισε ότι η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ "δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την προέλευσή της επίθεσης και ενισχύει τη θέση όσων έχουν πει ότι ευθύνεται το καθεστώς". 

"Όταν κοιτάξουμε προσεκτικά τα στοιχεία, τις ποσότητες, το τοξικό αέριο που χρησιμοποιήθηκε, την πολυπλοκότητα του μείγματος, τη φύση και την τροχιά των πυραύλων, όλα αυτά δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την προέλευση της επίθεσης", υπογράμμισε ο γάλλος υπουργός, ο οποίος μεταβαίνει αύριο, Τρίτη, στη Μόσχα όπου θα προσπαθήσει να πείσει τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ να συμφωνήσει ότι πρέπει να υπάρξει μια δεσμευτική απόφαση του ΟΗΕ για τη Συρία.