Πήραν πίσω την προκήρυξη για εργολάβους για το τείχος με το Μεξικό

Αναβλήθηκε μέχρι... νεοτέρας ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, χωρίς να δώσει καμία άλλη λεπτομέρεια

Προκήρυξη με την οποία θα καλούνταν εργολάβοι να υποβάλλουν τις προσφορές τους για την κατασκευή τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, αναμενόταν να δημοσιευτεί σήμερα.

Ωστόσο με μια λιγόλογη ανακοίνωση και χωρίς να δίνει καμία λεπτομέρεια για τους λόγους ή για την νεότερη ημερομηνία που θα προκηρυχθεί, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανέβαλε την προκήρυξη για μεταγενέστερη ημερομηνία που παρέμεινε απροσδιόριστη.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε ότι θα κατασκευάσει ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό για να σταματήσει τους παράτυπους μετανάστες και διαβεβαίωνε ότι το κόστος της οικοδόμησης θα το επωμιστεί το Μεξικό, γεγονός που προκάλεσε σοβαρή διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το τείχος που θα έχει ύψος 9 μέτρα και θα εκτείνεται σε μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων, μπορεί να στοιχίσει από 8 έως 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

"Το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων ήταν υψηλό", σημείωσε το υπουργείο, το οποίο σκοπεύει να παρουσιάσει δύο προσκλήσεις για υποβολή προσφορών εκ των οποίων η μία θα αφορά αποκλειστικά το τσιμέντο που θα χρησιμοποιηθεί στο έργο.

Μια προκαταρκτική πρόσκληση που κατατέθηκε στις 24 Φεβρουαρίου προσέλκυσε το ενδιαφέρον 655 επιχειρήσεων. Μεταξύ αυτών ήταν και ο γαλλοελβετικός κολοσσός LafargeHolcim. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλίας πάντως, ο Φρανσουά Ολάντ, προειδοποίησε τη μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία του κόσμου για την ενδεχόμενη συμμετοχή της σε ένα τέτοιο αμφιλεγόμενο έργο. "Υπάρχουν αγορές στις οποίες θα πρέπει να επιδεικνύεις προσοχή προτού δηλώσεις την υποψηφιότητά σου" για την ανάληψη έργων, είπε ο Ολάντ στις 9 Μαρτίου.