Ομπάμα: Ρεαλιστικό το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων

"Το πώς αντιδρούμε στην κατάσταση αυτή, είναι εξίσου σημαντικό με την προσπάθεια που γίνεται για την καταστροφή του Ισλαμικού Κράτους"

Συνέντευξη Τύπου στο αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ, αλλά και στο ρεαλιστικό ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων σε αμερικανικές πόλεις. 

Παρά το γεγονός ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγονται κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, στη Συρία, αλλά και τη Λιβύη, έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα, οι τζιχαντιστές στρέφονται προς τη διεξαγωγή επιθέσεων διεθνούς δημοσιότητας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του διαδικτύου στη στρατολόγηση και την εκπαίδευση νέων μελών, αλλά και ενθαρρύνοντας τις επιθέσεις των λεγόμενων "μοναχικών λύκων", δήλωσε ο Ομπάμα.

"Έχουν διαπιστώσει το βαθμό της δημοσιότητας που μπορούν να επιτύχουν με την πραγματοποίηση επιθέσεων μικρής κλίμακας και τη χρήση μικρών επιθετικών όπλων. Η πιθανότητα εκδήλωσης μιας επίθεσης από έναν “μοναχικό λύκο” ή από μια μικρή ομάδα τρομοκρατών με στόχο την δολοφονία ανθρώπων, είναι πραγματική" τόνισε. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιτύχουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα προκειμένου ν' αποκόψουν τα δίκτυα του Ισλαμικού Κράτους που μπορούν να οργανώσουν επιθέσεις σε άλλες περιοχές,, μακριά από τα κέντρα διοίκησης των τζιχαντιστών στη Μέση Ανατολή. 

Ενδεχόμενο επιθέσεων 

"Τα δίκτυα αυτά, είναι περισσότερο ενεργά στην Ευρώπη, απ' ότι στις ΗΠΑ. Ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς δε γνωρίζουμε το σύνολο των πληροφοριών που υπάρχουν γύρω από τη δράση τους. Είναι επίσης ενδεχόμενο κάποιες ομάδες που έχουν οργανωθεί σε αμερικανικό έδαφος να ενεργοποιηθούν και να δράσουν" δήλωσε ο Ομπάμα, προειδοποιώντας ωστόσο, για το ενδεχόμενο "υπερευαισθησίας" έναντι ενδεχόμενων επιθέσεων.

"Το πώς αντιδρούμε στην κατάσταση αυτή, είναι εξίσου σημαντικό με την προσπάθεια που γίνεται για την καταστροφή του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και την αποτροπή εισόδου των τρομοκρατικών ομάδων στην κοινωνία. Όταν οι κοινωνίες φοβούνται, τότε, μπορεί να αντιδράσουν με τρόπους που υποβαθμίζουν τις βασικές κοινωνικές δομές" σημείωσε με νόημα ο Αμερικανός πρόεδρος.