Ξεκινά το κεντρικό συνέδριο των Δημοκρατικών για το χρίσμα στην Κλίντον

Στη σκιά της δημοσιοποίησης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Εθνικής Επιτροπής και με στόχο να αποφευχθεί η διάσπαση

Στη σκιά του σκανδάλου της πρόσφατης δημοσιοποίησης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, αρχίζει σήμερα το κεντρικό συνέδριο στη Φιλαδέλφεια, το οποίο αναμένεται ότι θα εκλέξει επίσημα τη Χίλαρι Κλίντον ως προεδρική υποψήφια για τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 8 Νοεμβρίου.

H πρόεδρος της Επιτροπής παραιτήθηκε χθες, σε μια προσπάθεια ν' αποφευχθεί το ενδεχόμενο έντασης με τους υποστηρικτές του Μπέρνι Σάντερς και να διασφαλιστεί η ενότητα του κόμματος.

Η προεκλογική διαμάχη ανάμεσα στον Σάντερς και τη Κλίντον αναζωπυρώθηκε την Παρασκευή με τη διαρροή 19.000 ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, που επιβεβαίωσαν την κριτική που ασκούσε ο Σάντερς στην ηγεσία του κόμματος για προνομιακή μεταχείριση της Χίλαρι Κλίντον κατά τον προεκλογικό αγώνα.

Το ζήτημα που προκλήθηκε έπληξε την εικόνα του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ από την άλλη μεριά γίνονταν προσπάθεια να παρουσιαστεί μια ενωτική εικόνα.

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα διέρρευσαν την Παρασκευή από τα WikiLeaks αποκάλυψαν ότι στελέχη της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών αναζητούσαν τρόπους να υποβαθμίσουν την προεκλογική εκστρατεία που διεξήγαγε ο Μπέρνι Σάντερς, μόνος αντίπαλος της Κλίντον για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος.

Ο Σάντερς έχει επανειλημμένα εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος έναντι της υποψηφιότητάς του, ενώ η πολιτική αντίδραση του ίδιου και των υποστηρικτών του, εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στη διεξαγωγή της κεντρικής συνόδου των Δημοκρατικών.

“Δεν είμαι σοκαρισμένος. Είμαι απογοητευμένος,” δήλωσε ο Σάντερς για την υπόθεση της διαρροής των ηλεκτρονικών μηνυμάτων νωρίς χθες το πρωί στην εκπομπή “This Week,” του τηλεοπτικού δικτύου ABC.