Το… προεδρικό παραλήρημα του Ομπάμα κατά του Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συμμετέχει ενεργά από την επόμενη εβδομάδα στην προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στην προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον στις 5 Ιουλίου, σε εκδήλωση στην Βόρεια Καρολίνα.  

Την ίδια ώρα, κλιμακώνεται η αντιπαράθεσή του με τον τον υποψηφίο για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας μια σαφή αναφορά στα κριτήρια που διαφοροποιούν έναν ηγέτη από τους "λαϊκιστές". 

"Κάποιος..., ο οποίος ποτέ δεν έχει νοιαστεί για τους εργαζόμενους, δεν έχει αγωνιστεί για ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και για τα φτωχά παιδιά, ώστε να έχουν πρόσβαση σε μια αξιοπρεπή ζωή και στην παιδεία, δεν πληρεί τις προϋποθέσεις", είπε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου, χθες στον Καναδά. "Δε γίνονται ξαφνικά λαϊκιστές επειδή λένε κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα ισχύοντα για να κερδίσουν ψήφους. Αυτό δεν είναι το μέτρο του λαϊκισμού. Αυτό είναι πρωτογονισμός ή ξενοφοβία ή ακόμη χειρότερα, είναι κυνισμός" τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Μόλις τελείωσε, ζήτησε συγνώμη για το "προεδρικό του παραλήρημα", μετά τον εξάλεπτο μονόλογό του. "Είναι δικαίωμα ενός προέδρου που αποχωρεί να έχει ένα περιστασιακό παραλήρημα" δικαιολογήθηκε. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συμμετέχει ενεργά από την επόμενη εβδομάδα στην προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχόμενη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ του Ομπάμα και του Τραμπ, μπορεί να επισκιάσει την προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου να βοηθήσει την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, στην προεκλογική της εκστρατεία για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Παράλληλα, ο Ομπάμα άσκησε κριτική και στον Μπέρνι Σάντερς, συνυποψήφιο της Κλίντον για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, ο οποίος δεν έχει τερματίσει την προεκλογική του εκστρατεία, για τον οποίο είπε ότι του αξίζει ο τίτλος του λαϊκιστή. Ο Σάντερς από την πλευρά του, περιγράφει τον εαυτό του, ως έναν Σοσιαλδημοκράτη, ενώ συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των νέων σε ηλικία ψηφοφόρων, αλλά και των εργαζομένων κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

Από την άλλη μεριά, η Κλίντον χρειάζεται άμεσα τους ψηφοφόρους του Σάντερς, ενώ ο Ομπάμα που κέρδισε στις προεκλογικές εκστρατείες του 2008 και του 2012, με μία παρόμοια συμμαχία, θα προσπαθήσει να τη βοηθήσει, ώστε να κερδίσει την υποστήριξή τους.