Ο Μπάιντεν… ανοίγει το δρόμο για το Λευκό Οίκο στη Χίλαρι

Ένα βήμα πιο κοντά στο “χρίσμα” των Δημοκρατικών εν όψει των εκλογών που θα διεξαχθούν το 2016 βρίσκεται από σήμερα η Χίλαρι Κλίντον, καθώς ο αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος, βάζοντας τέλος σε μία φημολογία μηνών σχετικά με τις προθέσεις του.

Τα ποσοστά της Χίλαρι Κλίντον στις δημοσκοπήσεις κατέγραφαν πτώση μέχρι πρόσφατα, γεγονός που κατά πολλούς άνοιγε την πόρτα στον Τζο Μπάιντεν να αναλάβει την πρωτοβουλία να την κοντράρει, όμως η “προεδρική” εμφάνιση της Κλίντον στο ντιμπέιτ της 13ης Οκτωβρίου, απέναντι στον Μπέρνι Σάντερς, ανέβασε κατά πολύ τα ποσοστά της.

Ο 72χρονος Μπάιντεν, σύμφωνα με το Reuters, φαίνεται πως υπέκυψε στις αμφιβολίες του για το αν ο ίδιος και η οικογένειά του είναι έτοιμοι να εμπλακούν σε μία δύσκολη καμπάνια, την ώρα που πενθούν ακόμα για τον θάνατο του γιου του Μπάιντεν, Μπο, ο οποίος πέθανε τον Μάιο από καρκίνο, αν και ο ίδιος ο Μπο παρότρυνε τον πατέρα του να θέσει υποψηφιότητα.

Πάντως, ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως, μολονότι δεν θα είναι υποψήφιος, δεν πρόκειται να παραμείνει σιωπηλός. “Σκοπεύω να μιλήσω καθαρά και δυνατά για να επηρεάσω όσο μπορώ το πού βρισκόμαστε ως παράταξη και το πού πρέπει να πάμε ως έθνος”, δήλωσε σε δημοσιογράφους, έχοντας στο πλευρό του τον Μπαράκ Ομπάμα και τη σύζυγό του Τζιλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπάιντεν έχει θέσει υποψηφιότητα κατά το παρελθόν δύο φορές,το 1988 και το 2008, όμως και στις δύο περιπτώσεις εγκατέλειψε πρόωρα την καμπάνια του, ενώ εκλέγεται γερουσιαστής στο Ντέλαγουερ εδώ και περισσότερα από τριάντα χρόνια, έχοντας υψηλά ποσοστά αποδοχής κυρίως μεταξύ των λευκών Αμερικανών που ανήκουν στην εργατική τάξη. Μάλιστα, η δημοφιλία του εκτιμάται ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις εκλογές των Δημοκρατικών, αν επιλέξει να στηρίξει κάποιον από τους υποψηφίους.

Εκτός από την Χίλαρι Κλίντον, που πλέον φαίνεται να είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το “χρίσμα” των Δημοκρατικών, και τον γερουσιαστή του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς, υποψηφιότητα έχουν θέσει ο πρώην κυβερνήτης του Μέριλαντ Μάρτιν Ο' Μάλεϊ και ο πρώην κυβερνήτης του Ρόουντ Άιλαντ Λίνκολν Τσάφι.