Έρανος για την ανθοπώλη που αρνήθηκε λουλούδια σε γκέι ζευγάρι

Μια διαδικασία εράνου διοργανώθηκε στο διαδίκτυο προκειμένου να καλυφθούν τα νομικά έξοδα μιας ηλικιωμένης ανθοπώλιδας που αρνήθηκε να πουλήσει λουλούδια σε ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων για τον γάμο τους. Η ηλικιωμένη επικαλέστηκε θρησκευτικούς λόγους. Μετά από καταγγελία του ζευγαριού της ασκήθηκε δίωξη.

Ήδη συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 100.000 δολάρια μέσω ενός ιστοτόπου συμμετοχικής χρηματοδότησης που θα δοθούν στην ηλικιωμένη Μπαρονέλ Στούτζμαν, της ιδιοκτήτριας του ανθοπωλείου Arlene's Flowers στο Ρίτσλαντ της Πολιτείας Ουάσινγκτον. Ο έρανος έγινε μέσω της σελίδας Gofundme.com, σημειώνοντας ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν και για να προστατευθεί η επιχείρηση της 70χρονης.

"Μπορεί να χάσει την επιχείρησή της, το σπίτι της και τις οικονομίες της. Επειδή υπερασπίστηκε την πίστη της, μπορεί να χάσει ό,τι έχει" αναγράφεται στον ιστότοπο.

Το 2013 η Στούτζμαν αρνήθηκε να δώσει λουλούδια για τον γάμο δύο καλών πελατών της, του Ρόμπερτ Ίνγκερσολ και του Κερτ Φριντ, λέγοντάς της ότι οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου έρχονται σε αντίθεση με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της. Τους παρέπεμψε σε έναν άλλο ανθοπώλη ο οποίος ανέλαβε τον στολισμό του χώρου της τελετής.

Τόσο το ζευγάρι όσο και ο γενικός εισαγγελέας της Πολιτείας, ο Μπομπ Φέργκιουσον, κατέθεσαν μήνυση σε βάρος της γυναίκας με το σκεπτικό ότι η άρνησή της να παράσχει τις υπηρεσίες της στο ζευγάρι λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τους είναι παράνομη. Τον Μάρτιο, δικαστήριο καταδίκασε τη Στούτζμαν σε πρόστιμο 1.000 δολαρίων και σε δικαστικά έξοδα 1 δολαρίου κρίνοντας ότι είχε παραβιάσει τους νόμους περί διακρίσεων και προστασίας του καταναλωτή.

Το ζευγάρι διεκδικεί πάντως αποζημίωση από την 70χρονη η οποία υποστηρίζει ότι προστατεύει το δικαίωμά της στην ελευθερία του θρησκεύεσθαι.

Ένας παρόμοιος διαδικτυακός έρανος, την περασμένη εβδομάδα, συγκέντρωσε περισσότερα από 840.000 δολάρια για την ιδιοκτήτη μιας πιτσαρίας στην Ιντιάνα που δέχτηκε σφοδρή κριτική επειδή αρνήθηκε να αναλάβει την τροφοδοσία ενός γάμου ομοφυλοφίλων για θρησκευτικούς λόγους.