Αναστολή απέλασης σε 5 εκατομμύρια μετανάστες από τον Ομπάμα

"Σήμερα, το σύστημα μετανάστευσης που διαθέτουμε είναι κατακερματισμένο και όλοι το γνωρίζουν αυτό" ξεκίνησε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοινώνοντας το σχέδιο του για τη μεταρρύθμιση του συστήματος μετανάστευσης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε τηλεοπτική του ομιλία, ο Ομπάμα υποσχέθηκε ένα "πιο δίκαιο και ισορροπημένο σύστημα" μετανάστευσης με μια σειρά μέτρων που προβλέπουν την προσωρινή νομιμοποίηση των περίπου πέντε εκατομμυρίων μη νόμιμων μεταναστών που ζουν υπό την απειλή της απέλασης.

"Μια συνολική αμνηστία θα ήταν άδικη. Αλλά και οι μαζικές απελάσεις θα είναι αδύνατες και σε αντίθεση με τη φύση μας" ανέφερε ο Ομπάμα. "Είμαστε και θα είμαστε πάντα ένα έθνος μεταναστών", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και απευθυνόμενος στα εκατομμύρια των μεταναστών χωρίς τα νόμιμα έγγραφα ανέφερε: "Μπορείτε να βγείτε από τις σκιές και να πάτε δεξιά προς τη νόμιμη οδό".

Κάλεσε δε τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές να περάσουν τις ευρύτερες μεταρρυθμίσεις.

Οι Ρεπουμπλικάνοι που πλέον ελέγχουν και τα δυο σώματα του Αμερικανικού Κογκρέσου, και έχουν ορκιστεί "πόλεμο" μέχρις εσχάτων στον Δημοκρατικό Ομπάμα, δεν δέχονται να περάσουν τα μέτρα, τόσο εξ ιδεολογίας όσο και για να δυσκολέψουν κι άλλο το έργο του Αμερικανού προέδρου.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το σχέδιο Ομπάμα.

Έντονα αντιδρούν και γερουσιαστές από πολιτείες του Νότου. Ο Ρεπουμπλικάνος υπουργός Δικαιοσύνης του Τέξας και κυβερνήτης από τον Ιανουάριο Γκρέγκ Άμποτ ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει το θέμα στις αίθουσες του δικαστηρίου. "Οι Τεξανοί έχουν πληρώσει τις συνέπειες των δικτατορικών πολιτικών του προέδρου Ομπάμα σχετικά με τη μετανάστευση" ανέφερε ο Άμποτ. "Είμαι έτοιμος να αμφισβητήσω τον πρόεδρο Ομπάμα στο δικαστήριο για να αποκαταστήσω την κυριαρχία της πολιτείας μας και τη διασφάλιση του κράτους δικαίου".