HΠΑ: Αθώοι μετά από 30 χρόνια

Πέρασαν τρεις δεκαετίες στη φυλακή για ένα έγκλημα που δεν είχαν διαπράξει.

Δύο ετεροθαλή αδέλφια στη Βόρεια Καρολίνα είχαν καταδικαστεί για το φόνο και το βιασμό ενός 11χρονου κοριτσιού το 1983.

Οι εξετάσεις DNA των ευρημάτων από τον τόπο του εγκλήματος απέδειξαν ότι Χένρι Μακ Κόλουμ και ο μικρότερος αδελφός του Λίον Μπράουν ήταν αθώοι και αφέθησαν - εο χρόνια μετά - ελεύθεροι. Ο 50χρονος Χένρι Μακ Κόλουμ πάντως, μετά τον τριακονταετή εγκλεισμό του, χρειάστηκε την βοήθεια ενός εικονολήπτη για να δέσει τη ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο του πατέρα του.

«Ήταν μια σκληρή εμπειρία. Κάποιες φορές σκέφτηκα να τα παρατήσω. Είπα στον εαυτό μου ότι δεν μπορώ να το κάνω γιατί η ζωή συνεχίζεται. Ήξερα ότι θα έρθει η ώρα να αποφυλακιστώ. Απλά δεν γνώριζα το πότε», δήλωσε ο Χένρι Μακ Κόλουμ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο.

Τα στοιχεία απέδειξαν ότι η αστυνομία είχε αποσπάσει την ομολογία τους, παρά το γεγονός ότι τα ετεροθαλή αδέλφια έχουν νοητική υστέρηση.

Δράστης φέρεται να είναι ο 74χρονος Ρόσκο Άρτις, που διέμενε κοντά στο σημείο. Αν και τότε δεν είχε ερευνηθεί ο ρόλος του, λίγο μετά καταδικάστηκε για το βιασμό και το φόνο άλλου κοριτσιού, υπό παρόμοιες συνθήκες.

Η υπόθεση φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο το ζήτημα της θανατικής ποινής.

Πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν κατέδειξε ότι 4 στους 100 θανατοποινίτες που καταδικάστηκαν από το 1974 και μετά, πιθανόν να ήταν αθώοι.