Ομπάμα: Θα ξεριζώσουμε τον καρκίνο από τη Μέση Ανατολή

"Όλος ο πλανήτης έχει σοκαριστεί από τον τρόπο που έχασε τη ζωή του ο Τζέιμς Φόλεϊ" δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε διάγγελμά του για στην εκτέλεση του Αμερικανού φωτορεπόρτερ από τους τζιχαντιστές του Ισλάμικού Κράτους στη Συρία.

Ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα ξεριζώσουν "τον καρκίνο" από τη Μέση ανατολή και δήλωσε ότι η ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους (IS), έχει "πτωχεύσει" και τελικά θα αποτύχει.

«Το Ισλαμικό Κράτος έχει επιδοθεί σε γενοκτονικές, φρικτές πράξεις δειλίας, ενάντια τόσο σε μουσουλμάνους, σιίτες και σουνίτες, όσο και σε αλλόθρησκους και μειονότητες. Βασανίζει και βιάζει ασταμάτητα», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του θα σταθεί δίπλα στους λαούς του Ιράκ και της Συρίας στη μάχη τους ενάντια στους «τρομοκράτες».  

Ο Ομπάμα τόνισε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα είναι «σε συνεχή επαγρύπνηση και θα είναι αμείλικτες»,  συνεχίζοντας τους βομβαρδισμούς που εξαπολύουν εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης.  

Οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν on camera τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ - ο οποίος είχε εξαφανιστεί στη Συρία σχεδόν πριν από δύο χρόνια - ως αντίποινα για τις επιδρομές των ΗΠΑ σε θέσεις τους στη Συρία και το Ιράκ και απείλησαν τον Ομπάμα ότι κρατούν όμηρο και δεύτερο Αμερικανό δημοσιογράφο, τον οποίο θα εκτελέσουν εάν δεν σταματήσουν οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί.  

Διαβάστε ακόμα: Αυθεντικό το βίντεο αποκεφαλισμού του Φόλει - Αγωνία για τον 2ο όμηρο

Μετά τη μετάδοση του βίντεο -το οποίο οι ΗΠΑ εκτίμησαν ως αυθεντικό" - οι αμερικανικές δυνάμεις προχώρησαν σε νέα πλήγματα εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, με επίκεντρο τα περίχωρα του φράγματος της Μοσούλης, που ανακατέλαβαν οι κουρδικές δυνάμεις από τους τζιχαντιστές την Κυριακή. Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ζήτησε από το Πεντάγωνο να στείλει 300 επιπλέον στρατιώτες στο Ιράκ.

Ο 40χρονος Τζέιμς Φόλεϊ, που ήταν πολύ έμπειρος πολεμικός ανταποκριτής, είχε καλύψει την εξέγερση στη Λιβύη και κατόπιν έφυγε για τη Συρία. Είχε συνεργαστεί με πολλά μέσα ενημέρωσης μέχρι τον Νοέμβριο του 2012, όταν απήχθη από ενόπλους και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του.