Βοήθεια στους εκτοπισμένους του Ιράκ υπόσχονται οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν σήμερα να βοηθήσουν το μισό εκατομμύριο κατοίκους της Μοσούλης που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της κατάληψη της πόλης από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ). 

"Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε την κατάσταση στενά και συνεργαζόμαστε με τους διεθνείς εταίρους μας για να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στις ανάγκες όσων έχουν εκτοπιστεί", δήλωσε ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ιράκ, Στιούαρτ Τζόουνς, ο διορισμός του οποίου στη Βαγδάτη πρέπει να επικυρωθεί από το Κογκρέσο.

Διαβάστε: Χάος στο Ιράκ - Προς τη Βαγδάτη προελαύνουν οι εξτρεμιστές

Ο άμαχος πληθυσμός εγκαταλείπει από χθες μαζικά την πόλη - ακόμα και με τα πόδια - και κατευθύνεται προς τις κουρδικές περιοχές στο Βόρειο Ιράκ. Εκεί, οι εκτοπισμένοι πρόκειται να φιλοξενηθούν σε καταυλισμούς προσφύγων, που έχουν ήδη ξεκινήσει να στήνονται.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 500.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τα σπίτια τους. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανέφερε ότι τα κλιμάκια του οργανισμού που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια θα φθάσουν στους καταυλισμούς μόλις η κατάσταση το επιτρέψει.

Άμεση χαρακτηρίζεται η ανάγκη για τροφή και πόσιμο νερό και το ερώτημα είναι αν οι υποδομές επαρκούν για να φιλοξενήσουν τις οικογένειες που εκτοπίστηκαν.