Με σπάνιες τιμές υποδέχθηκε ο Ομπάμα τον Ολάντ

Θερμή υποδοχή επιφύλασσε σήμερα στον Φρανσουά Ολάντ ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος υποδέχθηκε τον Γάλλο πρόεδρο στο Λευκό Οίκο με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων και 21 κανονιοβολισμούς —μια σπάνια τιμή για ξένο επισκέπτη.

"Μπονζούρ, μόνο αυτό ξέρω να λέω στα γαλλικά", είπε γελώντας ο πρόεδρος Ομπάμα υποδεχόμενος τον Γάλλο ομόλογό του και συνέχισε: "Είναι μεγάλη τιμή να υποδέχομαι τον φίλο μου, τον πρόεδρο Ολάντ", υπενθυμίζοντας ότι αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Γάλλου προέδρου στις ΗΠΑ "εδώ και περίπου 20 χρόνια".

Στις πρώτες δηλώσεις τους, οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να αγωνιστούν μαζί για να αντιμετωπίσουν τις "μεγάλες προκλήσεις" του καιρού μας, όπως είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η διάδοση των πυρηνικών και χημικών όπλων, οι κρίσεις στη Μέση Ανατολή και η κλιματική αλλαγή.

"Ας κάνουμε περισσότερα πράγματα μαζί", κάλεσε τον Ολάντ ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας με έμφαση τις λέξεις "ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα". 

Οι αβρότητες και το θερμό κλίμα φιλίας συνεχίστηκαν και κατά  τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, όπου  ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί τη Γαλλία τον προσεχή Ιούνιο για να παραστεί στους εορτασμούς για την 70ής επετείου της απόβασης στη Νορμανδία.

"Η γαλλοαμερικανική συμμαχία δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρή", υπογράμμισε ο Ομπάμα, λέγοντας ότι "αυτό είναι καλό για τη Γαλλία, για τις ΗΠΑ και για ολόκληρο τον κόσμο".

Πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ότι αρνείται να "επιλέξει" ποιος είναι ο καλύτερος φίλος της Ουάσιγκτον: το Λονδίνο ή το Παρίσι.

Από την πλευρά του και στο ίδιο θερμό κλίμα, ο Ολαντ δήλωσε ότι με αυτό το ταξίδι αποκαταστάθηκε η "αμοιβαία εμπιστοσύνη" μεταξύ Ουάσινγκτον και Παρισιού, μετά τις αποκαλύψεις της NSA και ότι τις δύο χώρες ενώνουν η πίστη στην προστασία της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων.

"Η προστασία της ιδιωτικής ζωής θα πρέπει να επιτρέπει σε κάθε άνθρωπο, παρά τις τεχνολογικές προόδους, να είναι βέβαιος ότι δεν τον παρακολουθούν" είπε ο Γάλλος πρόεδρος, αφήνοντας σαφές υπονοούμενο για τους υπεύθυνους που αποκάλυψαν τον παράνομο δεσμό του, που προκάλεσε σκάνδαλο στη Γαλλία.