Συνεχίζονται για πέμπτη μέρα οι διαδηλώσεις στη Βουλγαρία

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο αναμένεται, σήμερα, να ανακαλέσει τον διορισμό του επιχειρηματία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και βουλευτή του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών Ντέλιαν Πέεφσκι ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της χώρας (DANS).

Ο διορισμός του Πέεφσκι, ενός 32χρονου μεγιστάνα των ΜΜΕ, στη θέση αυτή έχει προκαλέσει "κύμα" διαδηλώσεων στη Βουλγαρία, με δεκάδες χιλιάδες πολίτες να κατεβαίνουν στους δρόμους για πέμπτη συνεχή ημέρα, χθες, ζητώντας την απομάκρυνση της κυβέρνησης, που ανέλαβε καθήκοντα μόλις στα τέλη Μαΐου, από την εξουσία.

Το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, που συνεργάζονται στο πλαίσιο της κυβέρνησης, αναμένεται να επανατοποθετήσουν τον Πέεφσκι στη θέση του βουλευτή, παρά το γεγονός ότι ειδικοί έχουν εγείρει ερωτήματα ως προς το κατά πόσο είναι νόμιμο κάτι τέτοιο.

Μάλιστα, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως τυχόν επιστροφή του Πέεφσκι στα βουλευτικά έδρανα αναμένεται να προκαλέσει νέες διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης υπό τον Πλάμεν Ορεσάρσκι, ενώ το κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ αναμένεται να μποϊκοτάρει τη συνεδρίαση της βουλής.

Για πέμπτη συνεχή ημέρα, χθες, χιλιάδες Βούλγαροι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο, όπου στεγάζονται τα γραφεία του υπουργικού συμβουλίου, στη Σόφια, απαιτώντας από τον Πλάμεν Ορεσάρσκι και την κυβέρνησή του να παραιτηθούν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας "Novinite".

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα "Σεγκά" (Sega) της Σόφιας, επικαλούμενη στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, ο αριθμός των διαδηλωτών έπεσε στους περίπου 7000.

Με συνθήματα, όπως "μαφία", και με βουλγαρικές σημαίες ανά χείρας, οι διαδηλωτές κατέκλυσαν για ακόμη μια ημέρα τους δρόμους της βουλγαρικής πρωτεύουσας, με την αστυνομία να συλλαμβάνει εννέα άτομα υπό το φόβο πρόκλησης βίαιων επεισοδίων.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στη Βουλγαρία, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους για μια ακόμη φορά με αφορμή τον διορισμό Πέεφσκι, καθώς θέλουν να μπει τέλος και να αλλάξει το διεφθαρμένο μοντέλο πολιτικής που, όπως υποστηρίζουν, ακολουθείται στη χώρα.

Οι διαδηλώσεις αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα στη Σόφια και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Βουλγαρίας.