Ο καρδινάλιος Μπεργκόλιο από την Αργεντινή ο νέος Πάπας

Εξελέγει ο νέος Πάπας της Ρώμης και 266ος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας .  Ο 76χρονος καρδινάλιος Χόρχε Μαρία Μπεργκόλιο από την Αργεντινή - επίσκοπος του Μπουένος Άιρες- εξελέγη Πάπας λίγα λεπτά μετά τις οκτώ το απόγευμα, όταν ο πολυαναμενόμενος λευκός καπνός βγήκε από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα, σημάδι ότι το Κονκλάβιο των 115 Καρδιναλίων ολοκλήρωσε την ψηφοφορία με θετικό αποτέλεσμα

Λίγο αργότερα, ο νέος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας , με το όνομα "Φραγκίσκος Α" εμφανίστηκε στην στοά του Αγίου Πέτρου, για να απευθύνει ένα σύντομο χαιρετισμό στους πιστούς και να τους ευλογήσει,  με ζεστή φωνή και άμεσο τρόπο. 

Οι χιλιάδες κόσμου που γέμισαν ασφυκτικά την πλατεία του Βατικανού-και μάλιστα υπό βροχή- άρχισαν να χειροκροτούν και να προσεύχονται όταν βγήκε ο λευκός καπνός, ενώ οι καμπάνες της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου , και όλες οι καμπάνες της Ρώμης- χτυπούσαν χαρμόσυνα. 

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του Κολλεγίου των Καρδιναλίων ανακοίνωσε από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου το χαρμόσυνο νέο: "Habemus Papam" (Έχουμε Πάπα).  και ο νέος ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εμφανίστηκε για να ευλογήσει το πλήθος. 

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του νέου Πάπα

Την  πρώτη του δημόσια εμφάνιση ως Πάπας  Φραγκίσκος Α' έκανε ο πρώην καρδινάλιος της Αργενινής,  Μπεργκόλιο, λίγη ώρα μετά την εμφάνιση του λευκού καπνού από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα.

Από το μπαλκόνι του Βατικανού, ο Φραγκίσκος Α' εμφανίστηκε ενώπιον δεκάδων χιλιάδων πιστών που είχαν συγκεντρωθεί την πλατεία του Αγίου Πέτρου και – αφού προσευχήθηκε για τον προκάτοχό του, ομότιμο Πάπα Βενέδικτο- δήλωσε ότι θα δουλέψει για να φέρει "καλές ειδήσεις" στην εκκλησία.

Ο νέος Πάπας ευχήθηκε την επιείκεια αλλά και την ομόνοια ανάμεσα σε όλες τις εκκλησίες και ζήτησε από το πλήθος να προσευχηθεί για αυτόν και για το έργο που αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας.

Στη συνέχεια, ο Φραγκίσκος Α'  έδωσε την πρώτη  urbi et orbi (στην πόλη και την οικουμένη) ευλογία του στους πιστούς που βρισκόταν συγκεντρωμένοι στο Βατικανό αλλά και στους 1,2 δις  καθολικούς σε όλο τον κόσμο, αφού η προσευχή του μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, το ραδιόφωνα και τα πολυμέσα. 

Νωρίτερα, καθώς η ανησυχία και η αγωνία των πιστών μεγάλωνε και οι φήμες για “διάσπαση” στους κόλπους του Κονκλαβίου άρχισαν να εξαπλώνονται, ο εκπρόσωπος του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι δήλωσε ότι είναι “απόλυτα φυσιολογικό” ενώ , από διπλωματικούς εκπροσώπους καθολικών κρατών στο Βατικανό, έγινε  γνωστό ότι η ενθρόνιση του νέου επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έχει προκαταρκτικά οριστεί για τις 19 Μαρτίου, οπότε, το κονκλάβιο θα διαρκούσε μέχρι την Πέμπτη, 14 Μαρτίου.

Δείτε την ιστορική στιγμή εκλογής του 266 Ποντίφικα- από τον λευκό καπνό στα λευκά άμφια του Φραγκίσκου Α και τις χιλιάδες πιστών στο Βατικανό- στο βίντεο που ακολουθεί.

 

Κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της Τετάρτης , ο καπνός από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα, το μεσημέρι, ήταν και πάλι μαύρος, καθώς δεν κατάφεραν οι καρδινάλιοι του κονκλάβιου να καταλήξουν σε συμφωνία για το νέο Πάπα που θα διαδεχτεί το Βενέδικτο το 16ο.

Η διαδικασία εκλογής του νέου Ποντίφικα, του 266ου επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, άρχισε λίγο μετά τις 16:30 της Τρίτης και η βαριά, ξύλινη, δίφυλλη πόρτα της Καπέλα Σιξτίνα έκλεισε στις 18:30 ώρα Ελλάδος.

Λίγα λεπτά πριν κλείσουν οι πόρτες , οι 115 καρδινάλιοι ψηφοφόροι του Κονκλαβίου - όλοι κάτω της ηλικίας των 80 ετών- συγκεντρώθηκαν στο παρεκκλήσι του Αγίου Παύλου Παύλου και από εκεί κατευθύνθηκαν στο παρεκκλήσι προσευχόμενοι  στο Άγιο Πνεύμα.

Οι καρδινάλιοι πήραν όρκο να τηρούν τους κανόνες του κονκλαβίου,  που περιλαμβάνουν το απόρρητο της διαδικασίας της εκλογής και στη συνέχεια ο επικεφαλής των καρδιναλίων είπε την φράση "Extra-Omnes" (όλοι έξω) .Όλοι οι καρδινάλιοι που δεν συμμετέχουν στην διαδικασία εκλογής και όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι βγήκαν από το παρεκκλήσι της Καπέλα Σιξτίνα και το κονκλάβιο ξεκίνησε.

Η εκλογή του νέου Πάπα διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών. Όταν ο νέος ποντίφικας εκλεγεί, το νέο κοινοποιείται με λευκό καπνό από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα. Εάν κανένας από τους υποψήφιους για το θρόνο δεν λάβει τον απαιτούμενο ελάχιστο αριθμό ψήφων, τότε από την καμινάδα βγαίνει μαύρος καπνός. Αυτός ο καπνός προκύπτει από την καύση των ψηφοδελτίων της ψηφοφορίας, όπου προσθέτουν το απαιτούμενο χρώμα.