Το προφίλ του Βενέδικτου του ΙΣΤ’: Ο Πάπας “Ροτβάιλερ του Θεού”

Ήταν ένας από τους γηραιότερους που εξελέγησαν ποτέ στο ύπατο αξίωμα του Καθολικισμού. Ο Βενέδικτος ο 16ος ήταν 78 ετών το 2005 οπότε εξελέγη.

Όταν χειροτονήθηκε Καρδινάλιος το 1977

Υπηρέτησε τον Καθολικισμό ως Καρδινάλιος, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο Πάπα από το 18ο αιώνα. Γνωστός με το όνομα Καρδινάλιος Τζόζεφ Ράτζινγκερ, πήρε τη θέση του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β' όταν εκείνος απεβίωσε.

Όταν ο Βενέδικτος ανέλαβε, η Καθολική Εκκλησία περνούσε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους στην ιστορία της κλυδωνιζόμενη από σκάνδαλα για σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων από ιερείς.

Ενώ αρκετοί προσπάθησαν με κάθε τρόπο να αποσιωπήσουν το θέμα, ο Βενέδικτος ζήτησε έρευνα και απαίτησε η Αγία Έδρα να αναλάβει πλήρη ευθύνη για “τις αμαρτίες στους κόλπους της
Εκκλησίας”.

Ως λάβρος υπέρμαχος του δόγματος της αγνότητας και της καθαρότητας και λόγω των βαθύτατα άτεγκτων συντηρητικών του πεποιθήσεων πήρε το προσωνύμιο “Ροτβάιλερ του Θεού”.

Ομοφυλόφιλοι, φεμινίστριες, γυναίκες που έχουν κάνει έκτρωση ή διεκδικούν το δικαίωμα σε αυτή, καλλιτέχνες και άλλοι έχουν βρεθεί πολλάκις στο στόχαστρό του.

Στο στόχαστρο όμως του Τύπου αλλά και του κόσμου βρέθηκε και ο ίδιος μετά τη διαρροή απόρρητων εγγράφων, σκάνδαλο που οδήγησε στην καταδίκη του προσωπικού του μπάτλερ.

Επεδίωξε να... δώσει τα χέρια με άλλες θρησκείες: επισκέφτηκε το Μπλε Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη και την Ιερή Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Στο Μπλε Τζαμί

Ήταν επίσης ο πρώτος που έβαλε την Καθολική Εκκλησία στην εποχή των social media, ήταν ο πρώτος Πάπας που τουίταρε!

Κι ένα μικρό βιογραφικό του Βενέδικτου

Ο Τζόζεφ Ράτζινγκερ γεννήθηκε σε ένα χωριό της Βαυαρίας το 1927. Χειροτονήθηκε το 1951 και πήρε πολλούς επαίνους κατά τη διάρκεια της σταδιαδρομίας του στη Θεολογική Σχολή.

Στρατολογήθηκε στα τάγματα γενιτσάρων, τη Νεολαία του Χίτλερ, στην ηλικία των 14 ετών ενώ κρατήθηκε και όμηρος για σύντομο χρονικό διάστημα από τους Συμμάχους το 1945.