Δέκα τρόποι για να νικήσετε τη μοναξιά από έναν 90χρονο που τα κατάφερε

Ο ίδιος, ασφυκτιώντας σε αυτή την κατάσταση, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Ο Derek Taylor ένιωθε απομονωμένος και μόνος μετά το θάνατο προσφιλών του προσώπων. Ο 90χρονος από το Μάντσεστερ της Αγγλίας έχασε τη σύζυγο και την αδελφή του και έκτοτε η μοναξιά είναι η μόνη του συντροφιά. «Όσο μεγαλώνεις, τόσο με λιγότερους ανθρώπους επικοινωνείς», δηλώνει στο BBC ο χαριτωμένος γεράκος.

Ο ίδιος, ασφυκτιώντας σε αυτή την κατάσταση, αυτή της σιωπής, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Έφτιαξε μια λίστα με δέκα τρόπους για να καταπολεμηθεί η μοναξιά - από την εκμάθηση ηλεκτρονικού υπολογιστή, στην καθημερινή χρήση του τηλεφώνου έως την εθελοντική εργασία. 

Αυτή είναι η λίστα του Derek για την αντιμετώπιση της μοναξιάς:

1. Κάνε μια προσπάθεια να κάνεις νέους φίλους 

2. Ακολούθησε κάποιο χόμπι, γίνε μέλος σε κάποια λέσχη

3. Αναζήτησε δραστηριότητες μέσα από την κοινότητα όπου ζεις, επισκέψου κάποιο πνευματικό κέντρο και μάθε τι έχει να σου προσφέρει

4. Μάθε να κάνεις χρήση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, κάνε μαθήματα σε κέντρα της περιοχής σου

5. Αναζήτησε βοήθεια από κοινωνικές υπηρεσίες 

6. Δέξου τη συγκατοίκηση  

7. Χρησιμοποίησε το τηλέφωνό σου πιο συχνά για να επικοινωνείς με ανθρώπους. Μη περιμένεις εκείνοι να επικοινωνήσουν πρώτοι

8. Έλα σε επαφή με φίλους και συγγενείς που έχεις καιρό να μιλήσεις

9. Γίνε φίλος με τους γείτονές σου

10. Προσέφερε εθελοντική εργασία 

Η μοναξιά, ειδικά στις τάξεις των ανθρώπων της λεγόμενης τρίτης ηλικίας, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο- και φυσικά όχι μόνο εκεί. Σύμφωνα με στοιχεία της χώρας, ένα τεράστιο ποσοστό ηλικιωμένων άνω των 75 ετών, ζει χωρίς να απολαμβάνει τη συντροφιά κάποιου ανθρώπου. Περίπου το 60% των ενήλικων άνω των 59, δηλώνει ότι έχει βιώσει τη μοναξιά. Το ανησυχητικό βέβαια είναι ότι η μοναξιά επηρεάζει αρνητικά την υγεία - έρευνες έχουν αποδείξει ότι η έλλειψη κοινωνικής ζωής αυξάνει τα ποσοστά θνησιμότητας κατά 26%, αυτό μοιάζει σα να καπνίζετε 15 τσιγάρα ημερησίως!.