Με πυραύλους S-400 απαντά η Ρωσία στην ασπίδα του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη

"Η ανάπτυξη S-400 και πυραύλων Iskander στο Καλίνινγκραντ συνιστά «αποσταθεροποιητική» κίνηση για την Ευρώπη" ανακοίωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η Ρωσία προχωρά στην ανάπτυξη συστοιχιών του συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 και βαλλιστικούς πυραύλους τύπου Ισκαντέρ στον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ, στην περιοχή της Βαλτικής, σύμφωνα με  τον πρόεδρο της επιτροπής Άμυνας του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, της Άνω Βουλής της Ρωσίας. "Η Μόσχα θεωρεί την ανάπτυξη των πυραύλων αυτών στα δυτικά σύνορά της απάντηση στην αμερικανική πυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη", εξήγησε ο Βίκτορ Οζέροφ.

Από την πλευρά του, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε ντοκιμαντέρ του Όλιβερ Στόουν με τίτλο "Ukraine on fire" ("Η Ουκρανία στις φλόγες") που μεταδόθηκε χθες, δήλωσε ότι "η επέκταση του ΝΑΤΟ  προς ανατολάς αναγκάζει τη Ρωσία να λάβει αντίμετρα,με άλλα λόγια να εκθέσουμε στα πυραυλικά μας συστήματα αυτά τα αντικείμενα τα οποία, κατά τη γνώμη μας, αρχίζουν να μας απειλούν. Η κατάσταση εντείνεται", είπε ο Πούτιν. "Δεν καταλαβαίνω πάντοτε τη λογική των εταίρων μας".

Η κίνηση προκάλωσε την άμεση αντίδραση των ΗΠΑ. "Πρόκειται για μια «αποσταθεροποιητική» εξέλιξη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια", υποστήριξε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

«Η Ρωσία είχε διατυπώσει απειλές ότι θα μετακινούσε πυραύλους Ισκαντέρ στο Καλίνινγκραντ την τελευταία δεκαετία αντιδρώντας σε διάφορες εξελίξεις στην Ευρώπη, καμιά από τις οποίες όμως δεν απαιτούσε μια τέτοια αντίδραση από στρατιωτική άποψη», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Καλούμε τη Ρωσία να απόσχει από λόγια ή πράξεις που δεν συνάδουν με τον στόχο της προώθησης της ασφάλειας και της σταθερότητας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.