Δε θα κατέβει ως υποψήφιος στις εκλογές ο Μάριο Μόντι

Σε κεντρική φιγούρα του -εύθραυστου- πολιτικού σκηνικού της Ιταλίας έχει αναδειχτεί τις τελευταίες ημέρες ο Μάριο Μόντι.

Ο παραιτηθείς τεχνοκράτης πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας υποστήριξε την πολιτική που ακολούθησε και ανακοινώνοντας το πρόγραμμά του για την πορεία της χώρας, δήλωσε πως δεν πρόκειται να κατέλθει στην πολιτική ως επικεφαλής αυτόνομου σχηματισμού. O Μάριο Μόντι δήλωσε πως η χώρα του "ξεπέρασε μία δραματική κατάσταση, χωρίς να απαιτηθεί εξωτερική δανειακή στήριξη".

"Δε χρειάζεται κάθοδος στον στίβο της πολιτικής, δεν εννοώ με τον τρόπο αυτό την στράτευσή μου", υπογράμμισε ο Μάριο Μόντι στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε.

Εξήρε την εθνική ιταλική προσπάθεια ο παραιτηθείς πρωθυπουργός

"Στο μέλλον μπορεί να αναλάβω ευθύνες", πρόσθεσε ο 69χρονος Ιταλός. Ο Μόντι, ωστόσο, επέμεινε στο έργο της κυβέρνησης που ηγήθηκε. "Σήμερα είναι εύκολο να ξεχάσουμε την δραματικότητα εκείνων των στιγμών. Μέσα σε έναν χρόνο, πιστεύω, οι πολίτες της Ιταλίας μπορούν και πάλι να βαδίζουν με ψηλά το κεφάλι. Καταφέραμε να βγούμε από την δύσκολη κατάσταση, χωρίς να προσφύγουμε σε έκτακτες βοήθειες από την Ευρώπη ή το ΔΝΤ", πρόσθεσε ο Μάριο Μόντι.

"Η παράλληλη μοίρα χωρών που δεν τα κατάφεραν μόνο με τις δυνάμεις τους ενισχύουν την πεποίθηση ότι πράξαμε ορθώς", εξήγησε ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός και απέδωσε τους λόγους της παραίτησής του στις πολιτικές θέσεις που υποστήριξε η κεντροδεξιά, που προέρχεται από την παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Από το πρωί είχε δείξει τις προθέσεις του ο 69χρονος: "Κάτι μου λέει να μη θέσω υποψηφιότητα"

Στο μεταξύ, στο κυριακάτικο φύλλο της ιταλικής εφημερίδας "La Repubblica", o Μάριο Μόντι τονίζει, σε συνέντευξη που παρέθεσε στον Ιταλό δημοσιογράφο Εουτζένιο Σκάλφαρι: "Κάτι μου λέει να μη θέσω υποψηφιότητα. Όποιος στρατεύεται προσωπικά το κάνει με στόχο την τελική νίκη. Δε θέλω άλλωστε να συγκρουσθούν και να τραυματιστούν πολιτικές δυνάμεις που στη συνέχεια θα πρέπει να συνεργασθούν".

Η άμεση αναφορά του απελθόντος Ιταλού πρωθυπουργού εκτιμάται ότι έχει να κάνει με την πιθανή μετεκλογική συνεργασία μετριοπαθούς κέντρου και κεντροαριστεράς.

Δήλωσε "παρών" και στη διάθεση της χώρας του ο απελθών πρωθυπουργός

Η συνέντευξη Τύπου θα μπορούσε κάλλιστα να συνοψισθεί σε μόνο μία φράση του Μόντι, ο οποίος διατράνωσε ότι "θα ήταν διατεθειμένος να αναλάβει, εκ νέου, πρωθυπουργός, με όποιον στηρίξει την ατζέντα αυτή, αλλά, πάντα υπό τους όρους του".

Η δήλωση αυτή θα μπορούσε να διερμηνευθεί ως έμμεσο μήνυμα του πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα να αποσύρει την υποψηφιότητα του γραμματέα του Πιερλουίτζι Μπερσάνι για την πρωθυπουργία και να διαλύσει την συμφωνημένη συνεργασία του με το κόμμα "Αριστερά και Ελευθερία", που εκφράζει την αντίθεσή του στη συνέχεια της αυστηρής οικονομικής πολιτικής.

Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, ο Μάριο Μόντι πρόκειται να προσφέρει, με άμεσο, ή έμμεσο τρόπο, πολιτική στήριξη στο χριστιανοδημοκρατικό κέντρο, που ταυτίζεται πλήρως με τις θέσεις του.

Δεν κατεβαίνει υποψήφιος, προτείνει όμως πολιτικές ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης

"Θα προτείνω ένα πρόγραμμα που, κατά την άποψή μου, πρέπει να εφαρμοσθεί στις πρώτες εκατό ημέρες διακυβέρνησης της χώρας. Το κέντρο πρέπει να συμμαχήσει με το προοδευτικό Δημοκρατικό Κόμμα, πρέπει να δημιουργηθεί μια μεγάλη συμμαχία, για να πραγματοποιηθεί πολιτική επανάσταση", είχε δηλώσει στη "La Repubblica" ο Μόντι ήδη από το πρωί της Κυριακής.

Στην ατζέντα του Μάριο Μόντι, κύρια θέση έχει η απλοποίηση των νόμων που διέπουν την αγορά της εργασίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του στην συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, έκανε αναφορά στην ανάγκη νέου νόμου που να καταπολεμά την διαφθορά, αλλά και να καθορίζει το ασυμβίβαστο ανάμεσα στον ρόλο του επιχειρηματία και του πολιτικού.

Tα κύρια σημεία του "μανιφέστου Μόντι", που παρουσιάστηκε συνοπτικά σήμερα, προβλέπουν την συνέχιση της μέχρι τώρα πολιτικής γραμμής, αλλά με κάποιες καινοτομίες: συνέπεια στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα με την Ευρώπη, νόμους κατά της διαφθοράς και του ασυμβίβαστου πολιτικής και επιχειρηματικής δράσης, φορολογική μεταρρύθμιση, ουσιαστικότερη παρουσία των γυναικών στην πολιτική και τόνωση της πράσινης οικονομίας.

"Μόνον σε κρετίνους, μπορεί να πει, κανείς, ότι σε μια τέτοια φάση, θα μπορούσαμε να έχουμε οικονομική ανάπτυξη", δήλωσε κυνικά ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης.

"Απαιτείται μείωση του συνολικού κόστους της πολιτικής, και η δυνατότητα να λαμβάνονται αποφάσεις που να μπορούν να εξυπηρετούν μακρόπνοα την χώρα", προσέθεσε ο Μάριο Μόντι στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε.