To ανακοίνωσε ο Σαρκοζί: Θα είμαι υποψήφιος στις προεδρικές του 2017

Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του μέσω Facebook

Την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία το 2017 ανακοίνωσε - επιτέλους - μέσω Facebook, ο Νικολά Σαρκοζί, ενώ προδημοσιεύει και ένα απόσπασμα από το βιβλίο του που θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη με τίτλο "Tout pour la France" (Όλα για τη Γαλλία).

«Αποφάσισα να είμαι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2017. Η Γαλλία απαιτεί να της δώσουμε τα πάντα. Ένιωσα ότι είχα τη δύναμη να ηγηθώ αυτής της μάχης σε μια ταραγμένη περίοδο στην ιστορία μας». 

Ο Σαρκοζί διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007 ως το  2012, όταν ηττήθηκε από τον Φρανσουά Ολάντ και έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας από το 1981 που δεν εξελέγη για μια δεύτερη θητεία.   

Τότε, ο Νικολά Σαρκοζί αποσύρθηκε από την πολιτική ζωή μετά την εκλογική του ήττα. Έκτοτε εκφωνούσε ομιλίες σε συνέδρια λαμβάνοντας αδρές αμοιβές.

Δεν άργησε ωστόσο να επιστρέψει στην πολιτική, ανέλαβε τα ηνία του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του συντηρητικού το οποίο μετονόμασε σε «Οι Ρεπουμπλικάνοι». Έκτοτε, δεν είχε κρύψει την επιθυμία του να συμμετάσχει σε έναν επαναληπτικό αγώνα και ενδεχομένως να πάρει την εκδίκησή του από τον πολιτικό του αντίπαλο πέντε χρόνια μετά την αποτυχία να εκλεγεί εκ νέου στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας.

Καθώς η δημοτικότητας του Ολάντ έχει καταβαραθρωθεί -  μετά και τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία -  η δημοτικότητα του Σαρκοζί αντίθετα είναι πολύ υψηλή:  ήδη τον τελευταίο χρόνο ακουγόταν έντονα ότι θα επανέλθει δυναμικά και θα διεκδικήσει την προεδρεία με μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας και η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ήταν θέμα χρόνου. 

Ορισμένοι γάλλοι πολιτικοί σχολιαστές εκτιμούν ότι - παρά την εμπλοκή του σε οικονομικά σκάνδαλα - διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία και το κύρος για να γίνει ξανά επικεφαλής του κράτους. 

O ίδιος ο Σαρκοζί αναμένεται να βασίσει την εκστρατεία του στην σκληρή γραμμή προσέγγισης για τη μετανάστευση και την ασφάλεια .