Διάγγελμα Ερντογάν μετά το πραξικόπημα: Λαέ μου, μην αδειάσεις τις πλατείες

"Κούρδοι και Γκιουλέν πίσω από την προδοσία"

"Μέχρι να σας δώσω νεώτερη εντολή, παρακαλώ μην αδειάσετε τις πλατείες″. Με αυτά τα λόγια ο Ταγίπ Ερντογάν απευθύνθηκε στον λαό ″του″ - το τόνισε επανειλημμένα - στο πρώτο του διάγγελμα μετά το πραξικόπημα. 

Ο Τούρκος πρόεδρος κατέδειξε ως υπεύθυνους διοργανωτές τους αποτυχημένου πραξικοπήματος τους συνήθεις ύποπτους, τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και το PKK, την ένοπλη Κουρδική οργάνωση. 

″Αυτοί πήραν τα όπλα που χρηματοδότησε ο λαός και τα έστρεψαν εναντίον του λαού. Είναι πολύ καλοί συνωμότες και ξέρουν να κρύβονται. Όμως, όσοι έστρεψαν τα όπλα εναντίον του λαού, είναι προδότες″ είπε χαρακτηριστικά. 

Ο τούρκος προεδρος υποσχέθηκε ότι θα τους τιμωρήσει αλλά αυτό θα πάρει λίγο χρόνο ενώ απάντησε σε όσους τον κατηγορούν για απολυταρχισμό – δηλαδή την ΕΕ: "Εγώ είμαι ένας πρόεδρος της δημοκρατίας που έχω εκλεγεί από τον λαό και γι'αυτό κανείς δεν πρέπει να με αποκαλεί δικτάτορα".

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει ως σκοπό την επιτάχυνση του εκδημοκρατισμού, υποστήριξε, και κάλεσε τη Δύση, "αν πράγματι υπερασπίζεται τη δημοκρατία, να μην μας καταδικάζει εκφράζοντας ενδοιασμούς", ενώ πρόσθεσε πως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θα διοχετεύσει στο εξωτερικό τις εικόνες από τις επιθέσεις των πραξικοπηματιών. "Ελπίζω μετά από αυτό, να μη συνεχίσουν να με χαρακτηρίζουν δικτάτορα", σχολίασε.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην πρόσφατη υποβάθμιση της Τουρκίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor's, λέγοντας ότι αυτός "δεν έχει δικαίωμα να αξιολογεί την Τουρκία" και ότι η υποβάθμιση "είναι πολιτική απόφαση που πηγάζει από την εχθρότητα εναντίον της Τουρκίας". Απευθυνόμενος στα στελέχη του οίκου αξιολόγησης σε δεύτερο πρόσωπο, μάλιστα, είπε "μην ξεπερνάτε τα όριά σας".