Αποκάλυψη Reuters: F-16 σημάδευαν το αεροσκάφος του Ερντογάν

Πολεμικά αεροσκάφη που ήλεγχαν οι πραξικοπηματίες παρενόχλησαν το αεροπλάνο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο

Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα αποκάλυψη προχωρά το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με το οποίο το αεροπλάνο του Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, παρενοχλήθηκε από δύο τουρκικά F-16 που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των πραξικοπηματιών.

Το περιστατικό συνέβη καθώς ο Τούρκος πρόεδρος επέστρεφε στην Κωνσταντινούπολη από την Αλικαρνασσό, αφού είχε πληροφορηθεί για την απόπειρα πραξικοπήματος.

“Τουλάχιστον δύο F-16 παρενόχλησαν το αεροπλάνο του Ερντογάν ενώ βρισκόταν στον αέρα και καθ' οδόν προς την Κωνσταντινούπολη. Κλείδωσαν τα ραντάρ τους στο αεροπλάνο του και σε άλλα δύο F-16 που το προστάτευαν”, δήλωσε στο Reuters πρώην στρατιωτικός αξιωματούχος με γνώση των όσων συνέβησαν. “Το γιατί δεν άνοιξαν πυρ αποτελεί μυστήριο”, πρόσθεσε.

Ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο Reuters ότι το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο Ερντογάν παρενοχλήθηκε εν ώρα πτήσης από δύο F-16 που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των πραξικοπηματιών, όμως κατάφερε να φτάσει με ασφάλεια στην Κωνσταντινούπολη. Ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως το προεδρικό αεροσκάφος αντιμετώπισε “προβλήματα στον αέρα”, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Ερντογάν ανέφερε σε δηλώσεις του ότι την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η απόπειρα πραξικοπήματος οι στασιαστές είχαν επιχειρήσει να επιτεθούν στον ίδιο, βομβαρδίζοντας σημεία στα οποία βρισκόταν ο ίδιος λίγο νωρίτερα στην Αλικαρνασσό. “Γλίτωσε το θάνατο για λίγα λεπτά”, ανέφερε ο δεύτερος αξιωματούχος, που υποστήριξε πως και ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, γλίτωσε στο παρά πέντε από αντίστοιχη επίθεση στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με το CNN Turk, περίπου 25 στρατιώτες αποβιβάστηκαν με σκοινιά από ελικόπτερα στο ξενοδοχείο όπου διέμενε ο Ερντογάν, ανοίγοντας πυρ, λίγο μετά την αναχώρηση του Τούρκου προέδρου.