Ερντογάν: Οι προδότες θα πληρώσουν πολύ ακριβά

"Η απόπειρα πραξικοπήματος θα σταθεί αφορμή για να καθαρίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις" δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, όταν επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη

Δηλώσεις από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης έκανε τα ξημερώματα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας από τη Μαρμαρίδα όπου βρισκόταν, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του.

Ο Ερντογάν είπε αρχικά πως αμέσως μετά την αναχώρησή του από τη Μαρμαρίδα, οι πραξικοπηματίες βομβάρδισαν την περιοχή και το ξενοδοχείο που βρισκόταν ενώ διάφορα τουρκικά μέσα κάνουν λόγο για νεκρούς.

Για το πραξικόπημα, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «μία μειοψηφία που δυστυχώς έβαλε εναντίον της ενότητας της χώρας» και τόνισε πως «πρόκειται για κίνηση προδοσίας και αυτοί που πρόδωσαν την πατρίδα θα τιμωρηθούν πληρώνοντάς το πολύ ακριβά». 

Ο Ερντογάν είπε πως η απόπειρα πραξικοπήματος «θα σταθεί αφορμή για να καθαρίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις». 

«Υπάρχει εκλεγμένη κυβέρνηση και εκλεγμένος Πρόεδρος. Είμαστε επί του καθήκοντος» είπε ο Ερντογάν, για να συμπληρώσει: «Το τέλος θα είναι αίσιο».

Ο Ερντογάν, ο οποίος έφθασε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και τον υποδέχθηκε ένα συμπαγές πλήθος υποστηρικτών του, αψήφησε τους πραξικοπηματίες προβλέποντας την αποτυχία της εξέγερσης και διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του "μέχρι το τέλος".

"Αυτοί που κατέβηκαν με άρματα μάχης θα συλληφθούν επειδή αυτά τα άρματα μάχης δεν τους ανήκουν", πρόσθεσε ο πρόεδρος, οι οπαδοί του οποίου απάντησαν μαζικά στο κάλεσμά του να βγουν στους δρόμους της Άγκυρας, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης για να αντιταχθούν στο πραξικόπημα.

Ο Ερντογάν συνεχάρη τους Τούρκους επειδή βγήκαν "κατά εκατομμύρια" στους δρόμους, ιδιαίτερα στην εμβληματική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Συνολικά 1.563 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος από μια ομάδα στασιαστών στρατιωτών στην Τουρκία,σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.Επίσης πέντε στρατηγοί και 29 συνταγματάρχες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους κατ' εντολην του υπουργού Εσωτερικών Εφκάν Αλά.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πως διόρισε νέο προσωρινό αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων για να αντικαταστήσει τον στρατηγό Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος διασώθηκε και μεταφέρθηκε σε ασφαλές μέρος αφού κρατήθηκε όμηρος στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος.