Απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία

Γενικευμένος συναγερμός στη γείτονα χώρα - Πυροβολισμοί στην Άγκυρα - Έκλεισε η γέφυρα του Βοσπόρου

Απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία εδώ και λίγες ώρες.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ τόνισε πως είναι λάθος να χαρακτηριστούν τα γεγονότα ως ένα πραξικόπημα, αλλά αποτελούν μια απόπειρα ενός μέρους των ενόπλων δυνάμεων. Πρόσθεσε πως τίποτε δεν πρόκειται να βλάψει την τουρκική δημοκρατία και κάλεσε σε ψυχραιμία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός διεμήνυσε ακόμα πως αυτοί που ευθύνονται θα πληρώσουν "το βαρύτερο τίμημα".

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Γιλντιρίμ τονίζει πως οι δυνάμεις ασφαλείας θα αντιδράσουν στην απόπειρα πραξικοπήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Πρόσθεσε πως πολλά σημαντικά κτίρια βρίσκονται υπό πολιορκία. Κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην ανεχθούν οποιεσδήποτε ενέργειες ενάντια στην δημοκρατία.

Τούρκοι αξιωματούχοι καλούν εξάλλου τους στρατιώτες να μην υπακούν στις εντολές των πραξικοπηματιών, ενώ κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως οι πραξικοπηματίες έχουν υπό τον έλεγχό τους κάποια τεθωρακισμένα στα οποία έχουν δοθεί εντολές κατάληψης των δρόμων, όμως σε πολλές περιοχές δεν τα έχουν καταφέρει.

Ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας δήλωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας δεν υποστηρίζουν αυτές τις ενέργειες.

Γενικά, αυτό που υποστηρίζουν τα στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν και οι στρατιωτικοί που πρόσκεινται στον Τούρκο πρόεδρο είναι ότι πίσω από το πραξικόπημα βρίσκεται μία σχετικά μικρή ομάδα στρατιωτικών, και εκφράζουν αισιοδοξία ότι το πολύ μέσα σε 24 ώρες θα έχει επανέλθει η τάξη.

Ποιοι είναι πίσω από την απόπειρα

Ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, ο οποίος αποπέμφθηκε πριν από λίγο καιρό, είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος, υποστηρίζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, μεταξύ των πραξικοπηματιών υπάρχουν άλλος ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης. Το «Ανατολή» αναφέρει ότι έχουν ήδη συλληφθεί κάποιοι από τους πραξικοπηματίες.

Σύμφωνα με την Σαμπάχ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπ. Γιλντιρίμ δήλωσε πως οι λίγοι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος συνελήφθησαν. Επίσης ο αρχηγός του στρατού έδωσε εντολή στους στρατιώτες να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Χάος σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη - Πολεμικό αεροσκάφος κατέρριψε ελικόπτερο των πραξικοπηματιών - Πληροφορίες για 17 νεκρούς αστυνομικούς

Αεροσκάφος F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας κατέρριψε στρατιωτικό ελικόπτερο των πραξικοπηματιών πάνω από την πρωτεύουσα Άγκυρα, μεταδίδει το τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Εν τω μεταξύ, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή αναφέρει ότι 17 αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση στο αρχηγείο των ειδικών δυνάμεων στην Άγκυρα, χωρίς αυτή η πληροφορία να επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής από άλλες πηγές.

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν νωρίτερα στην Άγκυρα.

Εξάλλου, στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον ενός πλήθους στην Κωνσταντινούπολη και υπάρχουν τραυματίες, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Παράλληλα, άρματα μάχης περικύκλωσαν το κτίριο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και άνοιξαν πυρ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Πυρά ακούστηκαν σε αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο στρατός υποστηρίζει ότι έχει αναλάβει τον έλεγχο της χώρας - Απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια

Στρατιωτικοί εισήλθαν στο κτίριο του δικτύου της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης της Τουρκίας, του TRT, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η εκφωνήτρια του καναλιού ανέγνωσε σκληρή ανακοίνωση του στρατού, στην οποία ο Ερντογάν κατηγορείται ως "προδότης".

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η πολιτική εξουσία κατάργησε το λαϊκό δημοκρατικό κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα δικαιώματα. Αναφέρεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα ανοίξουν το δρόμο για τη σύνταξη συντάγματος που θα εγγυάται τη δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως φυλετικών, θρησκευτικών ή γλωσσικών διαφορών.

Αναφέρεται ότι η νέα διοίκηση θα σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από τις σχέσεις της με τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι όσοι ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Το TRT μετέδωσε ακόμα πως απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας, ενώ κλείνουν τα αεροδρόμια της χώρας.

Η πρόσβαση στους γνωστότερους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, υπόκειται σε περιορισμούς στην Τουρκία, σύμφωνα με εταιρείες που παρακολουθούν την κίνηση στο Διαδίκτυο.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν - Κόσμος στους δρόμους υπέρ του

Σε διάγγελμά του (μέσω κινητού τηλεφώνου) το οποίο μεταδόθηκε από το CNN Turk, o Ερντογάν καλεί τους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να αντισταθούν και προειδοποιεί τους πραξικοπηματίες ότι θα "πληρώσουν ακριβά" στα δικαστήρια για τις πράξεις τους, τονίζοντας πως το πραξικόπημα θα αποτύχει, ενώ αναφέρει πως επιστρέφει στην Άγκυρα, χωρίς να είναι σαφές μέχρι στιγμής πού ακριβώς βρίσκεται. Τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν νωρίτερα πως βρισκόταν σε διακοπές στην Αλικαρνασσό.

Τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια δείχνουν εικόνες από διάφορα σημεία της χώρας όπου έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται κόσμος και να φωνάζει συνθήματα υπέρ της κυβέρνησης.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον ιμάμη Φετχουλάν Γκιουλέν ότι είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα που συντελείται στην χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο NTV

Ο Ερντογάν δήλωσε πως εκείνοι που αποπειράθηκαν να διαπράξουν το πραξικόπημα δεν έκαναν καμία απόπειρα να τον συλλάβουν.

Πληροφορίες ανέφεραν νωρίτερα ότι ο Ερντογάν ζήτησε να μεταβεί στη Γερμανία, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται. Αντίθετα, το ιταλικό κανάλι Rai news 24 ανέφερε ότι ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε άδεια να προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ρώμης Τσαμπίνο, με τον διευθυντή του Rai News, Αντόνιο Ντι Μπέλλα, να υποστηρίζει ότι η Γερμανία φέρεται να αρνήθηκε να επιτρέψει στον Ερντογάν να προσγειωθεί στο έδαφός της.

Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι καθ' οδόν προς την Κωνσταντινούπολη με το VIP αεροσκάφος του.

Όμηρος ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μεταδίδει την πληροφορία ότι ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χουλουσί Ακάρ κρατείται όμηρος από ομάδα αξιωματικών στο γενικό επιτελείο.

Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα του γενικού επιτελείου δεν είναι δυνατή.

Κατάσταση συναγερμού

Όπως μετέδωσαν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, η γέφυρα του Βοσπόρου και η γέφυρα Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ στην Κωνσταντινούπολη έκλεισαν αργά σήμερα, χωρίς να αναφερθεί η αιτία, ενώ στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος τους.

Ένα βίντεο που κάνει το γύρο του Διαδικτύου καταγράφει επίθεση με πυρά από ελικόπτερο κατά του κτιρίου της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ στην Άγκυρα:

Τα τηλεοπτικά κανάλια μεταδίδουν εικόνες στις οποίες φαίνεται η στρατοχωροφυλακή να έχει διακόψει την κίνηση στις δύο γέφυρες του Βοσπόρου, από την Ασιατική προς την Ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Οι εικόνες δείχνουν τανκς πάνω στις δύο γέφυρες.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μαχμούτ Τανάλ σε μήνυμά του στο «twitter» αναφέρει ότι αεροσκάφη πετούν πάνω από την εθνοσυνέλευση κι ότι επικρατεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.