Ισπανία: Στη τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής

Οι Podemos δεν ανατρέπουν τον Ραχόι, αλλά εμφανίζονται το δεύτερο κόμμα

Στις κάλπες για τις εθνικές βουλευτικές εκλογες προσέρχονται την Κυριακή οι Ισπανοί, με βασικότερο θέμα των προεκλογικών εκστρατειών όλων των στρατοπέδων την οικονομική ύφεση και την ανεργία.

Ο συντηριτικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι (του Λαικού Κόμματος) επιμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας φέτος θα ξεπεράσει το 3%, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και προειδοποίησε ότι μια νίκη των Podemos, που είναι κατά της λιτότητας, στις εκλογές της Κυριακής θα μπορούσε να πλήξει τις δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ διαβεβαίωσε ότι δεν θα στηρίξει ούτε τους συντηρητικούς του Λαϊκού Κόμματος (PP) ούτε τον υποψήφιο του συνασπισμού της Αριστεράς Unidos Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, μετά τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής.

Μονάχα μια συμμαχία των κομμάτων της Αριστεράς θα μπορούσε να απομακρύνει το συντηρητικό κόμμα από την εξουσία. Η πλειονότητα των δημοσκοπήσεων καταδεικνύει ότι η συμμαχία «Ενωμένοι Μπορούμε» (Unidos Podemos)- που έχει συσταθεί από το κόμμα Podemos και το κόμμα Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida, κληρονόμος του Κομμουνιστικού Κόμματος) – θα συγκεντρώσει μεγαλύτερα ποσοστά την Κυριακή από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και επομένως θα εκλέξει περισσότερους βουλευτές.

Εάν το Unidos Podemos λάμβανε την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα ήταν πιθανό να επιτευχθεί για να αντικαταστήσει τη συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

Εν τω μεταξύ, στα πλαίσια της σκληρής προεκλογικής καμπάνιας, η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτηση του συντηριτικού υπουργού Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ, κατηγορώντας τον ότι επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τις κρατικές υπηρεσίες προκειμένου να εκθέσει τους αυτονομιστές της Καταλονίας.

Μάλιστα ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ τον κατηγόρησε ότι "χρησιμοποίησε τον κρατικό μηχανισμό για να πολεμήσει τους πολιτικούς αντιπάλους του και όχι για να καταπολεμήσει τη διαφθορά εντός του ίδιου του κόμματός του".