ΒΙΝΤΕΟ: Μέσα στην χρυσή έπαυλη των Τσαουσέσκου στο Βουκουρέστι

Άνοιξε για το κοινό ως μουσείο - Το «Μέγαρο της Άνοιξης» διαθέτει συνολικά 30 υπερπολυτελή δωμάτια

Φορώντας μπλε καλύμματα στα παπούτσια τους για να μην καταστρέψουν τα πανάκριβα χαλιά, δεκάδες επισκέπτες ξεναγούνται καθημερινά, στην έπαυλη του πρώην δικτάτορα της Ρουμανίας, Νικολάι Τσαουσέσκου.

Το ″Μέγαρο της 'Ανοιξης″ όπως ήταν γνωστή η έπαυλη, βρίσκεται σε μια συνοικία στο βόρειο Βουκουρέστι. 'Εχει 30 υπερπολυτελή δωμάτια, επιχρυσωμένες (ή χρυσές) επιφάνειες, πανάκριβα έπιπλα και αντίκες, εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες μέχρι και αίθουσα κινηματογράφου., όπου ο Τσαουσέσκου έβλεπε μυστικά τις αγαπημένες του αμερικανικές ταινίες. Την ίδια εποχή, οι Ρουμάνοι πολίτες έβλεπαν μόνον εγχώριες παραγωγές – συνήθως προπαγανδιστικού περιεχομένου - στην κρατική τηλεόραση.  

Στα 24 χρόνια κομμουνιστικής κυριαρχίας του Νικολάι Τσαουσέσκου, κανείς απλός πολίτης δεν μπορούσε ούτε καν να πλησιάσει το κτίριο όπου ζούσαν οι Τσαουσέσκου, μέσα στην απόλιτη χλιδή. Οι Ρουμάνοι έμαθαν οργισμένοι για το μέγεθος του πλούτου της οικογένειας του πρώην ηγέτη της χώρας μετά την κατάρευση του καθεστώτος, τον Δεκέμβριο του 1989. 

Τον Μάρτιο του 2016, η ρουμανική κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει την έπαυλη για το κοινό ως μουσείο και έως σήμερα έχει δεχθεί περίπου 8.000 επισκέψεις. 

«Νομίζω πως ήταν μια πολύ καλή ιδέα να ανοίξει αυτός ο χώρος στο κοινό. Είναι καλό για να δουν οι Ρουμάνοι πώς ζούσε το ζεύγος Τσαουσέσκου εκείνη την περίοδο και να τα συγκρίνουν με την παρακμή που βίωναν. Παρακμή είναι η ακριβής φράση για το πώς ζούσε ο λαός», δηλώνει ένας Γερμανός τουρίστας.

«Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το παλάτι του Σάχη της Περσίας, Ρεζά Παχλεβί. Αυτό το μέγαρο όμως είναι πιο ενδιαφέρο και έχεις να δεις πολλά περισσότερα», τονίζει στο Euronews ένας άλλος.