Σουλτς: Μπλοκάρουμε την απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους

Αδιέξοδο στη συμφωνία - Η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει και τα 72 κριτήρια που αποτελούν προϋπόθεση για την απελευθέρωση

Επιμέλεια: Ελένη Λογοθέτη

ΣΕ αδιέξοδο με άσχημες συνέπειες για την Ελλάδα φαίνεται ότι έχει περιέλθει η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό.

Σήμερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων Εζεμέν Μπαζκίρ, δήλωσε ότι αποφάσισε να σταματήσει τη διαδικασία για το θέμα της απελευθέρωσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων στους Τούρκους πολίτες.

Ο κ. Σουλτς εξήγησε ότι δεν έστειλε το απαραίτητο έγγραφο για τις βίζες στην αρμόδια επιτροπή για την εκκίνηση της διαδικασίας απελευθέρωσης, διότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει και τα 72 κριτήρια που αποτελούν προϋπόθεση για την απελευθέρωση.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος αξιωματούχος προειδοποίησε τον Μάρτιν Σούλτς ότι "η διαφωνία με την ΕΕ για τις βίζες έρχεται σε πολύ επικίνδυνες στιγμές", τονίζοντας ότι "η Τουρκία  έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και πληροί επαρκώς τις προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσει το Κοινοβούλιο τη διαδικασία".

Το βασικό αγκάθι είναι η αναθεώρηση της νομοθεσίας για την τρομοκρατία και της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι "με δεδομένη την κατάσταση στη χώρα δεν είναι δυνατή η οποιαδήποτε αλλαγή στη νομοθεσία για την τρομοκρατία, γιατί η Τουρκία έχει ανάγκη ασφάλειας για τους πολίτες της". 

"Για να είμαι ειλικρινής έχουμε να κάνουμε με μια πολύ δύσκολη κατάσταση" δήλωσε Μάρτιν Σουλτς, υπογραμμίζοντας την σοβαρότητα της κρίσης. 

Το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό δημιουργεί έντονους φόβους για αλλαγή της συνθήκης του Δουβλίνου - σύμφωνα με της πρόσφατη πρόταση της Κομισιόν - και μετατροπή της Ελλάδας σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων. Αυτό τε τελευταίο έχει διαρρεύσει στον ευρωπαϊκό τύπο ως Plan B και σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Κομισιόν, σε περίπτωση που η συμφωνία ναυαγήσει. Μόλις χθες όμως η Επιτροπή διέψευσε ότι υπάρχει το σενάριο αυτό.

Στις 4 Μαΐου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ξεκαθαρίσει ότι η Άγκυρα πρέπει να εκπληρώσει όλα τα κριτήρια προτού να ψηφίσει την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων. 

Συγκεκριμένα, η  Τουρκία καλείται να εκπληρώσει πέντε σημαντικά προαπαιτούμενα που εκκρεμούν: α) τα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, β) την αναθεώρηση της νομοθεσίας για την τρομοκρατία και της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, γ) την επιχειρησιακή συμφωνία με τη Europol , δ) τη συμφωνία για τη δικαστική συνεργασία με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Τέλος, η Τουρκία καλείται να προχωρήσει στην έκδοση διαβατηρίων με βιομετρικά στοιχεία για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην ΕΕ.