Αμπντεσλάμ: Ήθελα να ανατιναχτώ στο Σταντ ντε Φρανς

Θα αρνηθεί την έκδοσή του στη Γαλλία

Οι Βελγικές απέδωσαν επίσημα σήμερα, Σάββατο, κατηγορίες στον Σαλάχ Αμπντεσλάμ για συμμετοχή σε τρομοκρατική δολοφονική επίθεση και εγκληματική δράση, μαζί με ένα δεύτερο άνδρα που συνελήφθη μαζί του την Παρασκευή το βράδυ, στις Βρυξέλλες. 

Ο άντρας ονομάζεται Μονίρ Αχμέτ με το ψευδώνυμο Αμίν Τσουκρί. Τα δύο ονόματα εντοπίζονται σε πλαστά έγγραφα, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές. Ένας τρίτος άντρας που επίσης συνελήφθη χθες στο ίδιο σπίτι, με το όνομα Αμπίντ Α., κατηγορείται ότι συμμετείχε σε τρομοκρατική οργάνωση, αλλά και για υπόθαλψη εγκληματιών.

O Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο Νο1 καταζητούμενος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι, συνεργάζεται με την αστυνομία, αλλά θ' αρνηθεί την έκδοσή του στη Γαλλία, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του δικηγόρου του.

"Συνεργάζεται με τις δικαστικές αρχές του Βελγίου. Η Γαλλία ζητάει την έκδοσή του. Μπορώ να σας πω ότι θ' αρνηθούμε την έκδοσή του στη Γαλλία" δήλωσε ο Βέλγος δικηγόρος του, Σβεν Μέρι. 

Ο ίδιος δήλωσε στις Βελγικές αρχές  ότι ήθελε να ανατιναχθεί στο Σταντ ντε Φρανς τη νύχτα των τρομοκρατικών χτυπημάτων, όμως άλλαξε γνώμη και υποχώρησε. Όμως, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού, η αρχική κατάθεση του Αμπντεσλάμ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάθε επιφύλαξη.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα στην χειρότερη περίπτωση θα χρειαστούν 3 μήνες προκειμένου ο Αμπντεσλάμ να παραδοθεί στις γαλλικές αρχές κι αφού ο ίδιος ο 26χρονος δήλωσε ότι θα αντιταχθεί στην έκδοσή του στην πατρίδα του.

Ο Φρανσουά Μολέν τόνισε ότι ο Σαλά Αμπντεσλάμ διαδραμάτισε έναν «κεντρικό ρόλο» στο σχεδιασμό και την υλικοτεχνική υποστήριξη των επιθέσεων του Παρισιού όπου σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι.

Αποκάλυψε εξάλλου ότι είχε κάνει αρκετά ταξίδια σε περιοχές της Ευρώπης τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο κατά τη διάρκεια των οποίων μεταξύ άλλων είχε αναλάβει την μεταφορά προσώπων που συνδέονται με τις επιθέσεις. Ο Αμπντεσλάμ, όπως είπε ο εισαγγελέας, αγόρασε τους πυροκροτητές και το οξυγονωμένο νερό που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή των εκρηκτικών.

«Οι πρώτες του δηλώσεις, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε με επιφύλαξη, αφήνουν αναπάντητες σειρές ερωτημάτων για τα οποία ο Αμπντεσλάμ πρέπει να δώσει εξηγήσεις, ιδιαίτερα, για την παρουσία του στο 18ο διαμέρισμα του Παρισιού την 13η Νοεμβρίου στις 22.00» τοπική ώρα, υπογράμμισε ο εισαγγελέας.

«Θα πρέπει επίσης να εξηγήσει τους λόγους που αποφάσισε τελικά να εγκαταλείψει τη ζώνη του με τα εκρηκτικά» τόνισε ο Φρανσουά Μολέν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε χθες ότι περιμένει πως το Βέλγιο θα τον εκδώσει "το συντομότερο δυνατό" στη Γαλλία.