Ήττα για τη Μέρκελ στις τριπλές εκλογές δείχνουν τα exit polls

Ανεβαίνει το ευσωσκεπτικιστικό κόμμα AfD, με τους ψηφοφόρους να φαίνονται να απορρίπτουν την πολιτική ανοιχτών συνόρων της Γερμανίδας καγκελαρίου

“Καταπέλτης” για τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται πως θα είναι το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών σε τρία κρατίδια της Γερμανίας, σύμφωνα με τα exit polls.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του exit poll του κρατικού δικτύου ZDF, οι Πράσινοι έρχονται πρώτοι στις εκλογές στην Βάδη-Βιρτεμβέργη, νικώντας την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση στο ιστορικό της προπύργιο.

Στη Ρηνανία-Παλατινάτο, η φιλόδοξη αντιπρόεδρος της CDU Γιούλια Κλέκνερ, η οποία έλαβε αποστάσεις από την γενναιόδωρη προσφυγική πολιτική της Μέρκελ, δεν καταφέρνει να ηγηθεί στο κρατίδιο που παραμένει στα χέρια των σοσιαδλημοκρατών (SPD), το οποίο εξασφαλίζει το 37,5% των ψήφων, έναντι 32,5% της CDU.

Ακόμα και στη Σαξονία-Άνχαλτ, οι Χριστιανοδημοκράτες παραμένουν πρώτη δύναμη με 29%, όμως το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD) λαμβάνει ένα εντυπωσιακό 23% των ψήφων, σε μία άνευ προηγουμένου εξέλιξη για μία χώρα όπου το ναζιστικό παρελθόν είχε κρατήσει μέχρι σήμερα στο περιθώριο της δυνάμεις της άκρας δεξιάς.

Το AfD συγκεντρώνει στα τρία κρατίδια ποσοστά από 10% έως 23% και βγαίνει εξαιρετικά ενισχυμένο, σε μία εξέλιξη που ερμηνεύεται ως απόρριψη της “πολιτικής ανοιχτών συνόρων” της Γερμανίδας καγκελαρίου απέναντι στους πρόσφυγες από τους Γερμανούς ψηφοφόρους.