Άμεσες απαντήσεις για τις επιθέσεις εναντίον γυναικών ζητά η Μέρκελ

Εξαιρετικά σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση των σεξουαλικών παρενοχλήσεων και επιθέσεων σε γυναίκες τη νύχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στην Κολονία, το Αμβούργο, την Φρανκφούρτη και άλλες γερμανικές πόλεις, με την κυβέρνηση να επιρρίπτει ευθύνες στην Αστυνομία, η οποία δεν κατάφερε να ελέγξει την κατάσταση και την Αστυνομία να απαντά με τη σειρά της επικαλούμενη ελλείψεις σε προσωπικό.

Το γεγονός δε ότι οι δράστες προέρχονταν κυρίως από αραβικές και βορειοαφρικανικές χώρες αναζωπυρώνει την διαμάχη σχετικά με την πολιτική διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.

Από την Αστυνομία της Κολονίας ανακοινώθηκε σήμερα ότι οι καταγγελίες έχουν φθάσει τις 121, με τις δύο από αυτές να αφορούν βιασμό και τις 100 σεξουαλική επίθεση, αλλά και ότι έχουν αναγνωριστεί 16 ύποπτοι, από φωτογραφίες και βίντεο, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστά τα ονόματά τους. Την ίδια ώρα, στο Ντίσελντορφ οργανώνονται ομάδες «αυτοάμυνας πολιτών».

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ άσκησε σήμερα πίεση στις γερμανικές αρχές ζητώντας τους να εξιχνιάσουν τι ακριβώς συνέβη κατά τις επιθέσεις εναντίον γυναικών και οι οποίες έχουν συγκλονίσει τη χώρα.

"Αυτό που συνέβη την Πρωτοχρονιά είναι εντελώς απαράδεκτο", δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Ντάτσιαν Τσιόλος.

Η καγκελάριος είπε ότι θα εξετάσει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένης της αλλαγής της νομοθεσίας και της αύξησης του αριθμού των αστυνομικών.

"Πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να μιλάμε για τη βάση της πολιτιστικής συνύπαρξής μας στη Γερμανία και αυτό που ο κόσμος δικαίως περιμένει είναι οι δράσεις να ακολουθήσουν τα λόγια", δήλωσε.

Η Άγγελα Μέρκελ πρόσθεσε πως χρειάζεται η συνεχής αναθεώρηση της πολιτικής που διέπει τις απελάσεις "ώστε να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στους ανθρώπους που δεν θέλουν να παραμείνουν μέσα στο νομικό μας πλαίσιο".