Κύμα αλληλεγγύης των Γερμανών πολιτών προς τους πρόσφυγες

Το κύμα αλληλεγγύης των Γερμανών πολιτών προς τους πρόσφυγες που φθάνουν στη νότια Γερμανία ανάγκασε την αστυνομία του Μονάχου να απευθύνει έκκληση προς τους κατοίκους να σταματήσουν τις προσφορές διότι δεν μπορεί να τις διαχειρισθεί.

"Είμαστε υπερκορεσμένοι από τις προσφορές των κατοίκων του Μονάχου προς τους πρόσφυγες στον κεντρικό σταθμό, σας ζητούμε να μην φέρετε κάτι άλλο", ήταν το μήνυμα της αστυνομίας στο Twitter χθες το βράδυ.

Η πικρή μοίρα των ανθρώπων που έκαναν ένα δύσκολο ταξίδι έως και ενός μηνός φεύγοντας από τη Συρία ή τη Σομαλία για να φθάσουν στον κεντρικό σταθμό του Μονάχου (2.200 αφίξεις από τη Δευτέρα) προκάλεσε ένα κύμα αλληλεγγύης στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, όπου εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν να προσφέρουν ρούχα, τρόφιμα, νερό, κουβέρτες, ακόμα και παιγνίδια.

Αλλά και σε άλλες περιοχές της Γερμανίας, η οποία για πολλούς από τους πρόσφυγες αποτελεί τον τελικό προορισμό, οργανώνονται πρωτοβουλίες υποδοχής, καθώς το Βερολίνο απορρίπτει την επιλογή της επαναπροώθησης των προσφύγων στις χώρες εισόδου τους στο ευρωπαϊκό έδαφος, υπερβαίνοντας τη διαδικασία του Δουβλίνου.

Η Γερμανία αναμένεται να υποδεχθεί φέτος 800.000 πρόσφυγες, αριθμός που αποτελεί ευρωπαϊκό ρεκόρ. Οι αρχές οργανώνουν τις διαδικασίες υποδοχής και στέγασης, δίνοντας προτεραιότητα στις οικογένειες. Στο Μόναχο, η αναχώρηση του συνόλου των προσφύγων από τον κεντρικό σταθμό ήταν χθες θέμα ωρών.

Παράλληλα, αύξηση ρατσιστικών ενεργειών κατά των προσφύγων διαπιστώνεται στη Γερμανία. Στο Μόναχο, εθελοντής στον σιδηροδρομικό σταθμό έλεγε χθες ότι ομάδα ακροδεξιών προσπάθησε να επιτεθεί στους πρόσφυγες.

"Μαζευτήκαμε καμιά εικοσαριά και τους διώξαμε", εξήγησε υπερήφανα ο Αντρέας Ντίχμαν, που βρέθηκε εκεί έχοντας φέρει νερό για τους πρόσφυγες.