Γκάμπριελ κατά Σόιμπλε: Να μην κλείσουμε την πόρτα στην Ελλάδα

Διχασμένα εμφανίζονται τα γερμανικά κόμματα όσον αφορά στο αν θα πρέπει να γίνει αποδεκτό το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ όσο και οι συνεργαζόμενοι μαζί τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) εμφανίζονται αρνητικοί απέναντι στο ελληνικό αίτημα, με το σκεπτικό ότι δεν περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις για εφαρμογή μέτρων που περιλαμβάνονται στο τρέχον πρόγραμμα και δεν αποτελεί ξεκάθαρη λύση στο πρόβλημα.

Στο πλευρό της γερμανικής κυβέρνησης τάσσεται και το ευρωσκεπτικιστικό AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία), που έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της απομάκρυνσης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Αντίθετα, υπέρ της αποδοχής της ελληνικής πρότασης τάσσονται οι Πράσινοι και το αριστερό Die Linke, αποδοκιμάζοντας τη σκληρή στάση της γερμανικής κυβέρνησης.

Όσο για τους Σοσιαλδημοκράτες του αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αυτοί φαίνονται να ισορροπούν... κάπου στη μέση, με τον Γκάμπριελ να δηλώνει σήμερα πως η Ευρώπη δεν μπορεί να κλείσει τώρα την πόρτα στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχουν λόγοι για τους οποίους δεν είναι εφικτό να πει ένα “ναι” στα ελληνικά αιτήματα. Ζήτησε μάλιστα να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως οι προτάσεις της κυβέρνησης θα πρέπει να μην απαιτούν περαιτέρω χρηματοδότηση.