Σε μυστικό μέρος Σουηδός σκιτσογράφος μετά το μακελειό της Κοπεγχάγης

Σε μυστική τοποθεσία φυγάδευσε η αστυνομία της Σουηδίας τον Σουηδό καλλιτέχνη, Λαρς Βιλκς, που φέρεται να αποτελούσε τον στόχο μιας από τις επιθέσεις που συγκλόνισαν την Κοπεγχάγη.

Ο Βιλκς ζει υπό αστυνομική προστασία από τότε που φιλοτέχνησε μια γελοιογραφία όπου ο προφήτης Μωάμεθ είχε σώμα σκύλου.

"Η κατοικία του στο Χογκανός (νότια Σουηδία) δεν αποτελούσε ασφαλές για εκείνον μέρος. Έπρεπε να μεταβεί σε μία ασφαλή τοποθεσία" δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου.

Εν τω μεταξύ, στη Δανία, δεκάδες μπουκέτα με λουλούδια εναπόθεσαν Δανοί στο σημείο όπου ο φερόμενος ως δράστης των δύο επιθέσεων του Σαββάτου έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικών, σε μια προσπάθεια "συγχώρεσης" του νεαρού δράστη, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Λουλούδια και κεριά είχαν τοποθετηθεί μπροστά από το κτίριο όπου ο νεαρός Δανός, παλαιστινιακής καταγωγής, σκοτώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, στη συνοικία Νέρεμπρο της Κοπεγχάγης. "Το αγόρι αυτό δεν ήξερε τι έκανε", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ηλικιωμένη γυναίκα που άφησε λίγα λουλούδια στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο νεαρός που, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, ονομαζόταν Όμαρ Ελ Χουσέιν.

Το Σάββατο, ο ύποπτος άνοιξε πυρ στο πολιτιστικό κέντρο όπου ήταν σε εξέλιξη μια συζήτηση για τον ισλαμισμό και την ελευθερία της έκφρασης, παρουσία και του Δανού σκιτσογράφου Λαρς Βιλκς ο οποίος αποτελεί το "μαύρο πρόβατο" των φονταμενταλιστών από το 2007, όταν σχεδίασε τον προφήτη Μωάμεθ με σώμα σκύλου. Από τα πυρά σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις.

Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας σημειώθηκε και δεύτερη επίθεση, έξω από τη μεγάλη συναγωγή της Κοπεγχάγης. Σκοτώθηκε ο φύλακας, ο 37χρονος Νταν Ούζαν και τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί.