Μεγάλο ραντεβού υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης στο Παρίσι

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπως επίσης και πολλοί άλλοι ηγέτες ξένων χωρών, έφθασαν σήμερα στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, στο Παρίσι, όπου τους υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, προτού μεταβούν στη μεγαλειώδη πορεία στο Παρίσι εναντίον της τρομοκρατίας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Ισπανός ομόλογός του Μαριάνο Ραχόι και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επίσης μετέβησαν στο προεδρικό μέγαρο, ενώ όλοι μαζί συμμετείχαν στην πορεία, που αποτελεί ένα πρωτοφανές γεγονός στην ιστορία.

"Η Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρή από τον φόβο (…) και εμείς είμαστε όλοι εδώ μαζί για να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη θα κερδίσει την πρόκληση εναντίον της τρομοκρατίας", δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι σε δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του, ο Ντέιβιντ Κάμερον υποστήριξε ότι "για πολλά ακόμα χρόνια θα είμαστε αντιμέτωποι" με την απειλή των τζιχαντιστών. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, ο Βρετανός πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει την ίδια απειλή του "φανατικού εξτρεμισμού" που έπληξε τη Γαλλία αυτήν την εβδομάδα.

Η πορεία των επισήμων κράτησε περίπου ένα ημίωρο. Επέστρεψαν στην προεδρία με τα πόδια, σε αντίθεση με τον ερχομό τους στο σημείο έναρξης, όπου είχαμε την ασυνήθιστη εικόνα των ηγετών να περιμένουν στη γραμμή προκειμένου να επιβιβασθούν στο λεωφορείο που θα τους μετέφερε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν στην πρώτη γραμμή της πομπής, δίπλα στον Ισπανό ομόλογό του Ραχόϊ, λίγο πιό πέρα από τον Βρεττανό Ντέϊβιντ Κάμερον, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ αγκαζέ με την Αγκελα Μέρκελ βάδισαν στο μέσον της πομπής.

"Μεγαλειώδης Γαλλία! Μού λένε ότι μπορεί να έχουν κατεβεί 1,3 έως 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στο Παρίσι", δήλωσε ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Λαμί, εκ των οργανωτών της πορείας.

Η γαλλική αστυνομία δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα εκτίμηση για τον όγκο των διαδηλωτών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου, η συμμετοχή στις διαδηλώσεις στις πόλεις της γαλλικής επαρχίας ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο.