Ολάντ: Μην πάτε σε μέρη που μπορεί να απαχθείτε

Να μην πηγαίνουν σε μέρη που μπορεί να πέσουν θύματα απαγωγής ζήτησε από τους συμπατριώτες του ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. Αυτό ήταν το μήνυμα του Ολάντ κατά την άφιξη στο Παρίσι του τελευταίου Γάλλου ομήρου, Σερζ Λαζαρεβίτς.

"Θέλω να στείλω ένα απλό, σαφές μήνυμα σε όλους τους συμπατριώτες μας που μπορεί να βρεθούν σε επικίνδυνες περιοχές: φροντίστε να μην πηγαίνετε εκεί όπου κινδυνεύετε να απαχθείτε. Ζούμε σε έναν επικίνδυνο κόσμο", είπε ο Γάλλος πρόεδρος και εξέφρασε την ικανοποίηση που δεν υπάρχει πλέον κανένας άλλος Γάλλος όμηρος στον κόσμο.

Ήδη βέβαια Γάλλοι όμηροι υπήρξαν τα τελευταία θύματα των αποκεφαλισμών των τζιχαντιστών.

Ο 51 ετών σήμερα Λαζαρεβίτς, απελευθερώθηκε ύστερα από τρία χρόνια ομηρείας από την οργάνωση Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQPA) στο Σαχέλ.

Στο αεροδρόμιο τον περίμεναν η μητέρα, η αδελφή του αλλά και ο γιος του επίσης Γάλλου ομήρου Φιλίπ Βερντόν, που είχε απαχθεί ταυτόχρονα με τον Λαζαρεβίτς και στη συνέχεια εκτελέστηκε.

Ο Λαζαρεβίτς απήχθη στις 24 Νοεμβρίου 2011 στο Μαλί.

Στις 17 Νοεμβρίου η Aqmi είχε δώσει στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν ο Λαζάρεβιτς λέγοντας στα γαλλικά ότι είναι άρρωστος και ότι κινδυνεύει η ζωή του.

Ουδεμία πληροφορία δόθηκε για τις συνθήκες της απελευθέρωσης και κυρίως για την ενδεχόμενη καταβολή λύτρων ή την απελευθέρωση τζιχαντιστών κρατουμένων σε αντάλλαγμα. Επισήμως, η Γαλλία δεν πληρώνει απευθείας λύτρα για την απελευθέρωση των ομήρων αλλά δεν αποκλείει, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την καταβολή των χρημάτων μέσω τρίτων.

Η Γαλλία μετρούσε δεκάδες ομήρους σε όλο τον κόσμο

Τον Φεβρουάριο του 2013, η Γαλλία είχε καταμετρήσει έως 15 ομήρους ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο. Θρήνησε επίσης τον θάνατο άλλων έξι την 1η του περασμένου Ιανουαρίου. Ωστόσο, τον Απρίλιο, οι τέσσερις δημοσιογράφοι που είχαν απαχθεί στη Συρία αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ το τζιχαντιστικό κίνημα ανέλαβε την ευθύνη για τον θάνατο του Ζιλμπερτό Ροντριγκές Λεάλ, που είχε απαχθεί τον Νοέμβριο του 2012 στο δυτικό Μαλί.

Ο ορειβάτης και οδηγός βουνού Ερβέ Γκουρντέλ απήχθη στα τέλη Σεπτεμβρίου και εκτελέστηκε τέσσερις μέρες αργότερα στην Αλγερία από οργάνωση που έχει διασυνδέσεις με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.