Ουκρανία: Ένας χρόνος από το Μαϊντάν – Φιλοδυτική συμμαχία στη βουλή

Τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εξέγερση της Μαϊντάν γιορτάζουν σήμερα οι Ουκρανοί στο Κίεβο, παρουσία του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.

Στις 21 Νοεμβρίου του 2013 ξέσπασαν οι πρώτες διαδηλώσεις κατά του τότε προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. με αφορμή την απόφασή του να κάνει πίσω στη Συμφωνία Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχικά οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, στην πορεία όμως βάφτηκαν με αίμα καθώς στο δίμηνο φιλοδυτικό κίνημα κατά του Γιανούκοβιτς, το κέντρο του Κιέβου θύμιζε πεδίο μάχης και πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα αστυνομικά πυρά.

Προς τιμήν των γεγονότων της Μαϊντάν, η 21η Νοεμβρίου θεσπίστηκε ως Ημέρα της Αξιοπρέπειας και της Ελευθερίας ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο βρέθηκε στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου και κατέθεσε λουλούδια στη μνήμη των πεσόντων. 

Εν τω μεταξύ- και ενώ στα ανατολικά ο εμφύλιος μεταξύ του στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών συνεχίζεται με αμείωτη ένταση - τα φιλοδυτικά κόμματα του Ουκρανικού κοινοβουλίου ανακοίνωσαν τη συγκρότηση μιας συμμαχίας η οποία, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, θα διαθέτει αρκετές ψήφους για προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος. 

«Η νέα πλειοψηφία θα μετράει 300 βουλευτές επί του συνόλου των 450 εδρών, δηλαδή ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιατσενιούκ κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της ουκρανικής Βουλής η οποία αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά.

Στη συμμαχία αυτή συμμετέχουν το κόμμα του προέδρου της Ουκρανίας, ο Συνασπισμός Πέτρο Ποροσένκο, το Λαϊκό Μέτωπο του Γιατσενιούκ, το κόμμα Σαμοπόμιτς, στο οποίο συμμετέχουν διάφοροι ακτιβιστές, καθώς επίσης το Μπατκίβτσινα, το κόμμα της πρώην πρωθυπουργού Γιούλιας Τιμοσένκο, και το Ριζοσπαστικό Κόμμα του λαϊκιστή Αλέγκ Λιάσκο.

Ο Γιατσενιούκ, ο οποίος αναμένεται να συνεχίσει να είναι ο πρωθυπουργός της χώρας, επέμεινε εξάλλου στην ανάγκη να «σχηματιστεί κατεπειγόντως» νέα κυβέρνηση. «Βρισκόμαστε στη διαδικασία προετοιμασίας του προγράμματος της νέας κυβέρνησης», προσέθεσε ο ίδιος.