Κίεβο: “Φάρσα” υπό την απειλή όπλων οι εκλογές στα ανατολικά

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο χαρακτήρισε απόψε "φάρσα" τις εκλογές που έγιναν σήμερα στις αυτονομιστικές ανατολικές επαρχίες της χώρας-  μία εβδομάδα μετά τις ουκρανικές βουλευτικές εκλογές-  προειδοποιώντας ότι το Κίεβο θα αντιδράσει σε αυτήν την πρόκληση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος καταδίκασε τις εκλογές ως παράνομες και κάλεσε τη Ρωσία να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα.

"Αυτή η φάρσα που διεξάγεται υπό την απειλή των αρμάτων και των πολυβόλων, την οποία οργάνωσαν δύο τρομοκρατικές οργανώσεις στο Ντονμπάς, είναι ένα αποκρουστικό γεγονός" ανέφερε στην ανακοίνωσή του, παραπέμποντας στις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Οι εκλογές, τόνισε, παραβιάζουν τη συμφωνία του Μινσκ για την εκεχειρία μεταξύ των φιλορώσων ανταρτών και του Κιέβου. 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έξιτ-πολ που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ρομάν Λιαγκούιν, ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής της περιοχής, "πρόεδρος" των επαρχιών εκλέγεται ο ηγέτης των φιλορώσων ανταρτών του Ντονέτσκ και "πρωθυπουργός" της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο.

Ο Ζαχαρτσένκο συγκεντρώνει ποσοστό μεγαλύτερο του 81% ενώ οι δύο σχεδόν άγνωστοι αντίπαλοί του έλαβαν από περίπου 9% ο καθένας, σύμφωνα με την Εφορευτική Επιτροπή.

Αντίθετα με την απόρριψη των εκλογών από το Κίεβο, ο Ζαχαρένκο μίλησε για ψήφο, που αφορά στη δικαιοσύνη, την ευτυχία, την ειρήνη και την ευημερία. «Φυσικά και θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις, αλλά δεν σχεδιάζουμε να συμβεί αυτό στο άμεσο μέλλον. Μετά τις εκλογές θα σταθμίσουμε την αντίδραση του Κιέβου και θα πράξουμε αναλόγως» δήλωσε ο ίδιος, όταν προσήλθε νωρίτερα στην κάλπη.

Τόσο στο Ντόνετσκ όσο και στο Λουγκάνσκ, από το πρωί ακούγονταν ρωσικά εμβατήρια και ύμνοι έξω από τα εκλογικά κέντρα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα, ενώ παράλληλα δεν σημειώνονται και μάχες στην ευρύτερη περιοχή, όπως συνέβαινε το προηγούμενο εικοσιτετράωρο.

Τις εκλογές στις ελεγχόμενες από τους αποσχιστές περιοχές δεν αναγνωρίζουν η Ουκρανία, η Ε.Ε και οι Ηνωμένες Πολιτείες ενώ ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έχει δηλώσει ότι θ’ αναγνωρίσει το αποτέλεσμα, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει νέα προστριβή με τη Δύση.