Ισπανία: Θεραπεύτηκε η νοσοκόμα με Έμπολα

Η Τερέσα Ρομέρο - η Ισπανίδα νοσοκόμα και ο πρώτος ασθενής του Έμπολα που προσβλήθηκε από τον ιό εκτός Δυτικής Αφρικής, είναι πλέον υγιής, καθώς οι τελευταίες εξετάσεις της βγήκαν "καθαρές".

Όπως ανακοίνωσαν οι ισπανικές αρχές, η 44χρονη Ρομέρο υπεβλήθη σε ειδικό τεστ σύμφωνα με το οποίο δεν είναι πλέον φορέας του ιού. Στη συνέχεια έκανε άλλες δύο εξετάσεις που επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα την αρχικής- τότε χαρακτηρίστηκε πλήρως θεραπευμένη από τον Έμπολα.  

Η νοσοκόμα νοσηλεύεται σε καραντίνα από τις 6 Οκτωβρίου σε νοσοκομείο της Μαδρίτης και - σύμφωνα με τον ισπανικό τύπο- ως πειραματική θεραπεία φαίνεται ότι λάμβανε έναν ανθρώπινο ορό που περιέχει αντισώματα από επιζώντες του Έμπολα.  

Aκόμα 14 άτομα που ήρθαν σε επαφή με την Ρομέρο βρίσκονται υπό παρακολούθηση. Ανάμεσα τους και ο σύζυγός της, ο οποίος έστειλε ένα μήνυμα εκφράζοντας τη χαρά του για τα ανέλπιστα νέα αλλά και προειδοποιώντας τις υπεύθυνες υπηρεσίες:

"Σήμερα είμαι πολύ ευτυχισμένος, επειδή η Τερέζα νίκησε τη ασθένεια. Όμως στο εξής θα αφιερωθώ στο να προστατεύω την υπόληψή της και να αποδείξω πόσο αναποτελεσματικά είναι τα μέτρα ασφαλείας κατά του Έμπολα στην Ισπανία" λέει στο σύντομο μήνυμά του ο Χαβιέ Λιμόν.