Ισχυρή έκρηξη στο Ντονέτσκ, 12 ημέρες πριν τις εκλογές

Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε το πρωί της Δευτέρας το Ντονέτσκ, όπου οι εμφύλιες μάχες μαίνονται πιο σφοδρές από πότε, 12 ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές.

Η δημαρχία του Ντονέτσκ διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε ένα εργοστάσιο χημικών που παράγει κυρίως εκρηκτικά και βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης.

Από την πλευρά του, ένας από τους ηγέτες των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ έκανε λόγο για έκρηξη σε κτίριο όπου πραγματοποιούνταν μια συνάντηση, στην οποία συμμετείχε. "Τρεις άνθρωποι υπέστησαν τραύματα από σπασμένα γυαλιά", δήλωσε ο Αντρέι Πουργκίν, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Την ίδια ώρα, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι απώθησε δύο επιθέσεις στη γειτονική επαρχία Λουχάνσκ: μία κοντά στην πόλη Σμιλέ την οποία εξαπέλυσαν οι αυτονομιστές και μία δεύτερη στον μεθοριακό σταθμό Κράνσα Ταλίβκα κοντά στα ρωσικά σύνορα από μια ομάδα που προήλθε από τη ρωσική πλευρά.Από την τελευταία επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο Ουκρανοί στρατιώτες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού Αντρίι Λισένκο. 

Στις ανατολικές περιφέρειες της Ουκρανίας καμία από τις συμφωνημένες κατά καιρούς εκεχειρίες δεν έχει τηρηθεί. Κυβέρνησης και αυτονομιστές κατηγορούν αλλήλους για τον πόλεμο που διεξάγεται εδώ και περίπου έναν χρόνο ενώ, λάδι στη φωτιά του εμφυλίου αναμένεται να ρίξουν οι εκλογές που θα γίνουν στην αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ στις 2 Νοεμβρίου. 

Το Κίεβο τις έχει χαρακτηρίζει παράνομες και προτείνει τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στις 9 Δεκεμβρίου, καθώς το ουκρανικό κοινοβούλιο έχει ψηφίσει το νομοσχέδιο που παραχωρεί περισσότερη αυτονομία στις ρωσόφωνες ανατολικές περιοχές της χώρας. 

Ωστόσο, οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν ήδη ανακοινώσει ότι απορρίπτουν την πρόταση του Κιέβου και εμμένουν στην διεκδίκηση της ανεξαρτησίας των ανατολικών επαρχιών.