Πολιτοφυλακή ισλαμιστών “επιβάλλει” τη Σαρία στη Γερμανία

Αγανάκτηση αλλά και έντονο σκεπτικισμό προκαλεί η είδηση ότι στη Γερμανία ομάδες νεαρών εξτρεμιστών ισλαμιστών συστήνουν ομάδες πολιτοφυλακής, κυκλοφορούν στους δρόμους των πόλεων, προσπαθώντας να επιβάλλουν τη Σαρία (ισλαμικός νόμος).

Πρόκειται για ομάδες στις οποίες συμμετέχουν νέοι, ηλικίας 19 έως 30 ετών, σαλαφιστές στο δόγμα. Φορούν συχνά πορτοκαλί φωσφοριζέ γιλέκα (όπως αυτά της τροχαίας) και έχουν ανακηρύξει τους δρόμους της πόλης του Wuppertal (Γούπερταλ) ως "ζώνη που ισχύει η Σαρία".

Οι ομάδες αυτές μοιράζουν φυλλάδια όπου εξηγούνται οι βασικοί άξονες της Σαρίας και σε ποιες περιοχές του Γούπερταλ θα επιβληθεί αυτή.

Σε κάποιες περιπτώσεις εμποδίζουν άλλους νέους να μπουν σε μπαρ, κλαμπ ή καζίνο και μάλιστα αν οι δεύτεροι αντισταθούν, τους κυνηγούν.

Οι γερμανικές αρχές είναι θορυβημένες. Μάλιστα δημιούργησαν ειδική τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών όπου οι πολίτες καλούνται να αναφέρουν τέτοια περιστατικά.

"Η Σαρία δεν θα γίνει ανεκτή σε γερμανικό έδαφος" διαμηνύει ο Γερμανός υπουργός των Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ.

Ωστόσο οι ισορροπίες είναι οριακές. Όπως εξηγεί ο εισαγγελέας του Γούπερταλ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται η ανάλυση του Gatestone Institute, Wolf-Tilman Baumert, για την ώρα και εφόσον δεν προκαλέσουν κάποια περαιτέρω επεισόδια, οι σαλαφιστές δεν μπορούν να διωχθούν, τουλάχιστον όχι με ισχυρά νομικά ερείσματα. "Η διάδοση και διδασκαλία θρησκευτικών κανόνων και δογμάτων, δεν είναι έγκλημα" αναφέρει ο Baumert.

Το φαινόμενο της ανόδου του ισλαμικού εξτρεμισμού μέσα στο ευρωπαϊκό έδαφος πάντως παραμένει απειλητικό και δεν μπορεί να παραγνωριστεί εύκολα η σημασία του.