Συμφώνησαν για διαρκή εκεχειρία στο Ντόνμπας Πούτιν-Ποροσένκο

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Πέτρο Ποροσένκο, είχε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό σχετικά με "αυτό που χρειάζεται να γίνει" για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Interfax.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής αυτής συνομιλίας, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν "για τη στρατιωτική και ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία” και “αντάλλαξαν απόψεις για το γεγονός ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στον τερματισμό της αιματοχυσίας στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας".

"Οι απόψεις των προέδρων των δύο χωρών συνέπεσαν σε μεγάλο βαθμό ως προς τους πιθανούς τρόπους εξόδου από τη σημερινή σοβαρή κρίση", είπε ο Πεσκόφ.

Η ουκρανική προεδρία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι Ποροσένκο και Πούτιν συμφώνησαν για "διαρκή κατάπαυση του πυρός" στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση αυτή της ουκρανικής προεδρίας, ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Μόσχας κατέγραψε αλματώδη άνοδο 4%, ενώ η ισοτιμία του ρουβλίου ενισχύθηκε ακτά 1,3% έναντι του δολαρίου.

Πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria-Novosti, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου διευκρίνισε πως “ο Πούτιν και ο Ποροσένκο δε συμφώνησαν για κατάπαυση πυρός, γιατί η Ρωσία δεν είναι μέρος της σύρραξης, απλώς συζήτησαν το πώς θα διευθετήσουν τη σύρραξη”.

Λίγο αργότερα, η υπηρεσία Τύπου της ουκρανικής προεδρίας προχώρησε σε διόρθωση της διατύπωσης στην ανακοίνωσή της, εξηγώντας ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν "ως προς έναν μηχανισμό επίτευξης κατάπαυσης του πυρός".

Σημειώνεται ότι οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί στις 26 Αυγούστου στο Μινσκ της Λευκορωσίας, χωρίς ωστόσο αυτό να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.