Τουσκ και Μογκερίνι τα φαβορί για θέσεις-κλειδιά στην Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ και η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι, θεωρούνται τα φαβορί για τις θέσεις του προέδρου της ΕΕ - αξίωμα που διατηρεί σήμερα ο Χέρμαν Φαν Ρομπάι - και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στην θέση της Κάθριν Άστον, καθώς οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφασίζουν απόψε στις Βρυξέλλες ποιοι θα αναλάβουν τις δυο θέσεις κλειδιά.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά στην ανανέωση της ηγεσίας της μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Η τριάδα των προσώπων που θα αναλάβει τους σημαντικότερους ρόλους στην Ευρώπη, μαζί με τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρέπει να συμπεριλαμβάνει άνδρες και γυναίκες, συντηρητικούς και σοσιαλιστές, καθώς και αντιπροσωπεύει τόσο τις δυτικές, όσο και τις ανατολικές χώρες-μέλη της ΕΕ.

Οι πιθανότητες ο Τουσκ να διαδεχθεί τον Φαν Ρομπάι από τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, αφού ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του προς αυτόν, μετά την εκδήλωση της ίδιας θέσης από την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Ωστόσο, ένας από τους βασικούς αντιπάλους του Τουσκ θεωρείται πως είναι η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις της ιδίας.

Όσον αφορά την θέση της Κάθριν Άστον, οι Σοσιαλιστές Ευρωπαίοι ηγέτες τάχθηκαν νωρίτερα υπέρ της υποψηφιότητας της Μογκερίνι στις συνομιλίες που είχαν στο Παρίσι, όπως επιβεβαίωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ωστόσο ότι οι 28 ηγέτες αναζητούν μια «συναινετική λύση».

Τα άλλα ονόματα που έχουν ακουστεί για τον θώκο αυτό είναι εκείνα της Ευρωπαίας επιτρόπου αρμόδιας για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα, από τη Βουλγαρία, και του υπουργού Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι.