Στο “απελευθερωμένο” Σλαβιάνσκ ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο

Μετά από μήνες αιματηρών συγκρούσεων με δεκάδες νεκρούς, ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε πριν λίγες ημέρες το Σλαβιάνσκ από τους φιλορώσους αντάρτες και οι κάτοικοι προσπαθούν να επιστρέψουν στην καθημερινότητα τους.

Οι καταστροφές, όπως αποτυπώνονται στον τηλεοπτικό φακό είναι σημαντικές, ενώ οι κάτοικοι αισθάνονται ακόμη τρόμο. Στο κέντρο του Σλαβιάνσκ συνεχίζεται η διανομή βασικών ειδών διατροφής ενώ σταδιακά άρχισαν να επανέρχονται στις εστίες τους όσοι είχαν εγκαταλείψει την πόλη.

Σε μία επιχείρηση ενίσχυσης του ηθικού κατοίκων και στρατιωτών, ο ουκρανός πρόεδρος της Πέτρο Ποροσένκο επισκέφθηκε την πολύπαθη πόλη για να βρεθεί κοντα στους κατοίκους (οι οποίοι στην πλειοψηφία τους έχουν φιλορωσικά αισθήματα).

Χαμογελαστός και φορώντας στρατιωτική στολή, ο Ποροσένκο υποσχέθηκε ότι ο στρατός θα ανακτήσει τον έλεγχο και στις υπόλοιπες πόλεις που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές , αποφεύγοντας όμως τις μάχες μέσε στις πόλεις.

"Σκοπεύουμε να εκδιώξουμε τις ένοπλες συμμορίες από τα περίχωρα στο Λουγκάνσκ και στο Ντόνετσκ στο πλαίσιο της ειδικής επιχείρησης, αλλά θ’ αποφύγουμε τις μάχες σε κατοικημένες περιοχές" δήλωσε ο Ποροσένκο. 

Η ουκρανική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα διαπραγματευθεί με τους αντάρτες, πριν αυτοί καταθέσουν τα όπλα τους και δεν θα υπάρξει νέα μονομερής εκεχειρία.

Παράλληλα, το Κίεβο άρχισε διαδικασία για να απαγορεύσει το Κομμουνιστικό Κόμμα με την κατηγορία ότι υποστηρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Πάβλο Πετρένκο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα, που έχει υιοθετήσει ανοικτά θέσεις υπέρ των αυτονομιστών, μετρά 23 βουλευτές σε σύνολο 450 στο ουκρανικό κοινοβούλιο. Ήδη από την έναρξη των συγκρούσεων μεταξύ των υποστηρικτών της εθνικής ενότητας και των αυτονομιστών, οι δυνάμεις ασφαλείας κατηγορούν τις τοπικές οργανώσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος ότι συνεργάζονται ενεργά με τους τελευταίους.

"Βασιζόμενος σε πολλές αποδείξεις για τις παράνομες δραστηριότητες του Κομμουνιστικού Κόμματος, έλαβα την απόφαση να απευθύνω στο περιφερειακό διοικητικό δικαστήριο αίτημα για την απαγόρευσή του", δήλωσε ο Πετρένκο.

Το αίτημα του υπουργού έχει καταγραφεί, όμως δεν έχει ακόμη καθοριστεί η ημερομηνία εξέτασής του.