Κίεβο: “Λόγια του αέρα” η έκκληση Πούτιν προς τους αυτονομιστές

Σε μια ξαφνική διπλωματική κωλοτούμπα- και ενώ μέχρι χθες δεν φαινόταν καμία ελπίδα για συμμετοχή της Ρωσίας σε διάλογο για επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία- σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν όχι μόνο κάλεσε τους αυτονομιστές στο Ντόνετσκ να μην κάνουν το δημοψήφισμα της 11 Μαΐου αλλά ανακοίνωσε ότι απέσυρε τα στρατεύματά του από την μεθόριο με την νοτιοανατολική Ουκρανία, ως δείγμα καλής θέλησης απέναντι στη Δύση.

Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου ήταν συγκρατημένες και επιφυλακτικές, αν και οι δηλώσεις Πούτιν, μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΟΑΣΕ, χαρακτηρίστηκαν πρώτο βήμα της Μόσχας για την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ απέρριψε, με τον χαρακτηρισμό «λόγια του αέρα», την έκκληση που απηύθυνε ο Πούτιν προς τους φιλορώσους αυτονομιστές στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας ενώ ΗΠΑ και ΝΑΤΟ διέψευσαν το γεγονός ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν μετακινηθεί από τις θέσεις τους.

"Είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτη μια ουσιαστική απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή των συνόρων, αλλά - μέχρι σήμερα- δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η αποχώρηση έχει πραγματοποιηθεί" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ.

Ο Λευκός Οίκος διεμήνυσε επίσης μέσω του εκπροσώπου του ότι το —προγραμματισμένο για την Κυριακή— δημοψήφισμα σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας πρέπει να ακυρωθεί, όχι απλώς να αναβληθεί.