Πωλείται το θερινό ανάκτορο των Τσαουσέσκου στη Ρουμανία

Πωλητήριο στην πρώην κατοικία των Τσαουσέσκου, το υπεροπολυτελες Palatul Primaverii (Spring Palace) στα περίχωρα του Βουκουρεστίου, έβαλε η κυβέρνηση της Ρουμανίας, η οποία αδυνατεί να το συντηρήσει.

Το παλάτι χτίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 60, υπό τις οδηγίες του Νικολάι Τσαουσέσκου και την προσωπική φροντίδα της συζύγου του, Έλενα. Το περιβάλλουν 14 στρέμματα και τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνταν για τη φιλοξενία διπλωματικών αποστολών από το εξωτερικό.

Το παλάτι του πρώην δικτάτορα πέρασε στον έλεγχο του κράτους με την πτώση του καθεστώτος το 1989, όταν οι πολίτες εισέβαλαν στο κτίσμα για να διαπιστώσουν την πολυτέλεια μέσα στην οποία ζούσε το ζεύγος Τσαουσέσκου. Ο Νικολάι και η Ελένα Τσαουσέσκου συνελήφθησαν από την αστυνομία, παραδόθηκαν στο στρατό, πέρασαν από Στρατοδικείο με πλήθος κατηγοριών (από παράνομο πλουτισμό μέχρι γενοκτονία), καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν την ημέρα των Χριστουγέννων του 1989. Η "δίκη" και η εκτέλεσή τους μαγνητοσκοπήθηκαν και έκαναν το γύρο του κόσμου. Λίγες μέρες αργότερα, παρουσιάστηκαν και στην Κρατική Τηλεόραση, πράγμα που επισφράγισε το τέλος του καθεστώτος του.

Η εξοχική τους κατοικία θάμπωσε τους Ρουμάνους που ζούσαν μέσα στην φτώχεια του κομμουνιστικού καθωστώτος. Διέθετε πισίνα, σάουνα, σολάριουμ και χρυσές βρύσες, εκτός των άλλων.

Το ρουμανικό κράτος έκρινε ότι πλέον είναι ασύμφορη η συντήρησή του και - καθώς η ενοικίασή του κρίθηκε ότι δε θα προσελκύσει ενδιαφερόμενους - αποφάσισε να πουλήσει την ιστορική κατοικία.  Ωστόσο, στην σχετική ανακοίνωση, δεν διευκρινίζεται το αν πωλείται όπως είναι, επιπλωμένο, ή η τιμή της αγοροπωλησίας. 

Trivia: Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2010, το 63% του πλυθησμού της Ρουμανίας δήλωσε ότι ζούσε καλύτερα πριν το 1989. Επίσης το 43% των Ρουμάνων δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν τον Νικολάε Τσαουσέσκου αν κατέβαινε υποψήφιος στις εκλογές. Να σημειωθεί πως στη Ρουμανία, με το νόμο 51/1991, απαγορεύεται η ίδρυση Κομμουνιστικού Κόμματος, ενώ οι παραβάτες του νόμου τιμωρούνται με βαριές ποινές φυλάκισης. Στη δημοσκόπηση, τα μέτρα αυτά στηρίζει μόνο το 13%, ενώ το 57% των ερωτηθέντων δηλώνει αντίθετο στα αντικομμουνιστικά μέτρα.