Όσα πρέπει να γνωρίζετε για ταξίδι και εργασία στην Ε.Ε.

Όλες οι πληροφορίες για τους Ευρωπαίους πολίτες, σε ένα portal

"Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΟΥ" είναι ένα portal που παρέχει βοήθεια και συμβουλές για να μπορέσετε να ταξιδέψετε και να εργαστείτε στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Για παράδειγμα, ερωτήματα στα οποία μπορείτε να βρείτε απαντήσεις είναι : 

  • Αν μπορώ να ταξιδέψω σε άλλη χώρα της Ε.Ε με τον/την σύζυγό μου που δεν είναι πολίτης χώρας της Ε.Ε; 
  • Μπορώ να λάβω τη σύνταξή μου εκεί; 
  • Ποια είναι τα δικαιώματά μου ως καταναλωτή σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ; 
  • Σε περίπτωση που μετακομίσω σε άλλη χώρα της Ε.Ε, πότε μπορώ να αλλάξω τις πινακίδες του αυτοκινήτου μου σε αυτή τη χώρα ; 

Σε αυτό το portal ειδικοί νομικοί μπορούν να παρέχουν δωρεάν νομικές συμβουλές εντός μίας εβδομάδας και είναι σε θέση να υποδείξουν τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε ν’ ασκήσετε τα δικαιώματά σας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φυσικά οι ερωτήσεις θα πρέπει να αφορούν πραγματικές και όχι υποθετικές περιπτώσεις και ερωτήματα στο portal "Η Ευρώπη σου" μπορούν να υποβάλουν οι υπήκοοι της Ε.Ε, αλλά και της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενσταϊν, αλλά και μη υπήκοοι εφόσον είναι μέλη οικογένειας υπηκόου της Ε.Ε ή διαμένουν σε χώρα της Ε.Ε. Επίσης, ερωτήματα μπορούν να υποβάλουν οι ευρωπαϊκές/εθνικές υπηρεσίες για λογαριασμό ιδιωτών, καθώς και επιχειρήσεις με έδρα εντός της Ε.Ε.

Συμβουλές που δεν παρέχονται από το portal "Η Ευρώπη σου" είναι για θέματα που άπτονται του εθνικού δικαίου, για θέματα που χρήζουν εξειδικευμένης νομικής συμβουλής. Επίσης, δεν παρέχεται νομική εκπροσώπηση και ούτε αναλαμβάνονται υποθέσεις για λογαριασμό των χρηστών αυτού του portal.

Eπίσης, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι οι νομικοί του portal δεν απαντούν σε ερωτήσεις που δεν έχουν διασυνοριακή φύση, ερωτήσεις σχετικά με τη χορήγηση επιδοτήσεων ή χρηματοδοτήσεων στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων ή σε ερωτήσεις που υποβάλουν δικηγορικά γραφεία για λογαριασμό πελατών τους.

Η ερώτηση μπορεί να υποβληθεί μέσω ηλεκτρονικού δελτίου ή τηλεφωνικά καλώντας δωρεάν την υπηρεσία "EUROPE DIRECT” στο 00800 67 89 10 11 από οπουδήποτε εντός της Ε.Ε.

Χρύσα Τσιώτση

LL.M in Information Technology and Telecommunications Law

University of Strathclyde in Glasgow - U.K


[email protected]