G7 προς Ρωσία: Σταματήστε το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Σε απειλητικό τόνο, η Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών προειδοποιεί τη Ρωσία να σταματήσει τη διαδικασία προσάρτησης της Κριμαία της Ουκρανίας.

Το μεσημέρι της Τετάρτης η ομάδα της G7 κάλεσε τη Ρωσία να "σταματήσει τις διαδικασίες για δημοψήφισμα στην ουκρανική περιοχή της Κριμαίας" καθώς και να "σταματήσει όλες τις προσπάθειες για αλλαγή του καθεστώτος στην Κριμαία".

Οι ηγέτες της G7 ξεκαθαρίζουν ότι δε θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο "δε θα είχε καμία νόμιμη επίπτωση" και το οποίο χαρακτηρίζουν "βαθιά προβληματική διαδικασία η οποία δε θα έχει καμία ηθική ισχύ", λόγω της παρουσίας Ρώσων στρατιωτών στην περιοχή. (τελευταία ενημέρωση 15:41)

"Εκτός του αντίκτυπου που έχει στην ενότητα, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, η προσάρτηση της Κριμαίας μπορεί να έχει βαριές συνέπειες για την έννομη τάξη που προστατεύει την ενότητα και την κυριαρχία όλων των κρατών" αναφέρει η ανακοίνωση της G7 που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου.

"Αν η Ρωσική Ομοσπονδία προβεί σε τέτοιο βήμα, θα αναλάβουμε δράση, τόσο μεμονωμένα όσο και συλλογικά" αναφέρει η ανακοίνωση.

Διαβάστε τις σημερινές εξελίξεις:

Στην κυριότητα των τοπικών αρχών οι ουκρανικές εταιρείες της Κριμαίας

Ουκρανία: Ρωσικό ένταλμα σύλληψης του ηγέτη της ακροδεξιάς

Κριμαία: Με διακήρυξη ανεξαρτησίας ετοιμάζουν ένωση με τη Ρωσία

Σε οξύ τόνο, η Γερμανία προειδοποίησε νωρίτερα ότι μια εμπορική σύγκρουση με τη Ρωσία, ως αποτέλεσμα της τρέχουσας κρίσης στην Ουκρανία, θα ήταν οδυνηρή για τη Γερμανία, αλλά θα απειλούσε με θάνατο την οικονομία της Ρωσίας.

"Συνολικά είμαστε αισιόδοξοι για τις δουλειές στο εξωτερικό σε μεγάλο μέρος του κόσμου. Δυστυχώς, αυτό δεν αληθεύει για τις δουλειές με τη Ρωσία", αναφέρει σε δήλωσή της η ένωση γερμανών εξαγωγέων BGA.

Η εμπορική ένωση αναφέρει πως περιμένει ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 3% φέτος και οι εισαγωγές θα επεκταθούν κατά 2%, όμως πρόσθεσε πως αυτές οι προβλέψεις θα είναι σύντομα "για το καλάθι των αχρήστων", αν η κρίση στην Κριμαία κλιμακωθεί περαιτέρω.

Αργά το μεσημέρι της Τετάρτης πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, δήλωσε ότι ο γερμανικός προϋπολογισμός και οικονομικός σχεδιασμός δεν θα επηρεαστεί από την κρίση στην Ουκρανία (τελευταία ενημέρωση 15.23)

Το ΔΝΤ στο Κίεβο για δάνειο 1,6 δισ. ευρώ

Εν τω μεταξύ, την αποστολη του ΔΝΤ και την παροχή δανειακής βοήθειας 1,6 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία, συζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δήλωση του Επιτρόπου Ολι Ρεν.

Σε μία παρέμβαση του, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την προετοιμασία του επερχόμενου εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν γνωστοποίησε ότι, η Επιτροπή συζητεί την αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουκρανία και την άμεση εκταμίευση δανειακής βοήθειας ύψους 1, 6 δις ευρώ.

Τα χρήματα αυτά, διευκρίνισε ο Επίτροπος, θα μπορέσουν να δοθούν υπό μορφή δανείων, μόλις υπάρξει πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας της Ουκρανίας από το ΔΝΤ και οι ουκρανικές αρχές εγκρίνουν τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη χώρα.