Μέρκελ: Δεν μπορεί να αλλάξει όλη η Ε.Ε. για χάρη της Αγγλίας

Επίσκεψη αστραπή αλλά με υψηλή συμβολική σημασία έκανε η Άνγκελα Μέρκελ στη Μεγάλη Βρετανία. Μιλώντας στη βρετανική Βουλή, η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να πει πως θα γίνει μια εκ θεμελίων αναμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χάρη του Λονδίνου. 

"Κάποιοι περιμένουν ο λόγος μου αυτός να στρώσει το δρόμο για μια εκ βάθρων αναμόρφωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος που θα ικανοποιεί κάθε επιθυμία Βρετανών. Φοβάμαι θα απογοητευτούν" είπε η Γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας μάλιστα στα αγγλικά. 

Παραδέχτηκε πάντως ότι χρειάζονται κάποιες αλλαγές και επέμεινε ότι η Ε.Ε. χρειάζεται μια ισχυρή Βρετανία στους κόλπους της. 

Η Γερμανία επιθυμεί "ένα ισχυρό Ηνωμένο Βασίλειο με μια σθεναρή φωνή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης" το οποίο θα συμβάλλει στην επίτευξη των μεταρρυθμίσεων οι οποίες απαιτούνται για να ενισχυθεί η ένωση των 28 κρατών, δήλωσε η Μέρκελ ενώπιον των Βρετανών κοινοβουλευτικών.

Η επίσκεψη Μέρκελ γίνεται ενώ αυξάνεται η αβεβαιότητα για το ευρωπαϊκό μέλλον της Μ. Βρετανίας αφότου και ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύτηκε ότι θα γίνει δημοψήφισμα για το αν θα παραμείνει η χώρα του στην Ε.Ε. ή όχι.

Η Μέρκελ επισήμανε ότι μια Ευρώπη χωρίς σύνορα είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα αλλά πρόσθεσε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να βρουν το θάρρος να τοποθετηθούν εναντίον των "καταχρήσεων" και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν ενσκήψει. 

"Άλλοι ανέμεναν το ακριβώς αντίθετο, ήλπιζαν ότι θα παρέδιδα ένα απλό και σαφές μήνυμα εδώ στο Λονδίνο, ότι η υπόλοιπη Ευρώπη δεν προτίθεται να δώσει κανένα αντάλλαγμα για να κρατήσει τη Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Φοβούμαι ότι οι ελπίδες αυτές θα διαψευστούν", πρόσθεσε.

Κατόπιν ισχυρών πιέσεων από τους ευρωσκεπτικιστές του κόμματός του, ο Κάμερον δεσμεύτηκε να διενεργήσει δημοψήφισμα με θέμα την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. μέσα στο 2015.