Ετοιμάζεται να διαφύγει από τη χώρα ο πρόεδρος της Ουκρανίας ;

Την είδηση ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, ετοιμάζεται να "εγκαταλείψει το καράβι" και ότι ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Ρωσία, μετέδωσαν νωρίτερα σήμερα ουκρανικά και ρωσικά ΜΜΕ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τα μέλη των οικογενειών των δύο γιων του προέδρου Γιανουκόβιτς αναχώρησαν ήδη από το Κίεβο.

 

Σχεδόν αμέσως, το Κρεμλίνο διέψευσε την πληροφορίας, χαρακτηρίζοντας τη σχετική είδηση "αρβύλα" και μέρος του "επικοινωνιακού πολέμου" της Δύσης γύρω από την Ουκρανία.

 

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της ουκρανικής Δημοκρατίας, Αντρέι Λισένκο, ανακοίνωσε ότι δεν έχει πληροφορίες πως τα μέλη των οικογενειών των δύο γιων του προέδρου Γιανουκόβιτς αναχώρησαν από το Κίεβο.

 

Καθώς η κατάσταση στην ίδια την Ουκρανία τίθεται σταδιακά εκτός ελέγχου και ο Γιανούκοβιτς χάνει την υποστήριξη βουλευτών του άλλα και αστυνομικών αξιωματούχων- που αυτομολούν στις τάξεις των διαδηλωτών- η παραδοσιακή ρωσική διπλωματία επιμένει στις βασικές της θέσεις, ζητώντας απομόνωση των εξτρεμιστών και στήριξη της νόμιμης ηγεσίας στο Κίεβο.

 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής για τη αντισοβιετική Κοινοπολιτεία της Κρατικής Δούμας, Λεονίντ Σλούτσκι, εξέφρασε την ελπίδα του ότι "ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν θα υποχωρήσει στον πολιτικό εκβιασμό από την πλευρά της Δύσης και θα κρατήσει στα χέρια του τη νόμιμη εξουσία", χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα "πολιτικό βαρέων βαρών".