Εξτρεμιστές έχουν παρεισφρήσει στο αντικυβερνητικό μπλοκ

Στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις στέκονται παραταγμένοι ο ένας απέναντι στον άλλον τηρώντας στάση αναμονής..

Επί της παρούσης, επικρατεί σιωπηρή εκεχειρία. Πολιτικοί αναλυτές παρατηρούν, πάντως, ότι όσο περνάει ο καιρός, οι εξτρεμιστές κάνουν μόνιμη την παρουσία τους, καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της πλατείας.

Ένας μεγάλος αριθμός διαδηλωτών, προέρχεται από από την ομάδα Πράβυ Σέκτορ. Πρόκειται για υπερεθνικιστές και πολέμιους της Ρωσίας. Αυτό όμως δεν τους κάνει υπέρμαχους της ΕΕ.

Ο εκπρόσωπός τους, υπηρέτησε ως εθελοντής στον στρατό της Γεωργίας στην Αμπχαζία, ενώ καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης, επειδή έλαβε μέρος στις διαδηλώσεις, το 2001.

“ H ρωσική αυτοκρατορία είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Ουκρανία. Θεωρούμε ότι η ΕΕ είναι ένας αυτοκρατορικού τύπου σχηματισμός, που αναιρεί την εθνική υπόσταση των κρατών και με τον φιλελευθερισμό που πρεσβεύει απο-χριστιανοποιεί τους Ευρωπαίους”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Αντρέι Ταρασένκο.

Την Δευτέρα, οι ηγέτες των δεξιών κομμάτων, διεμήνυσαν ότι θα σεβαστούν την εκεχειρία, μόνο εάν οι σύντροφοι τους αφεθούν ελεύθεροι μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

“ Στις 7 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι Ολυμπιακοί. Ελπίζω ότι μέχρι τότε, όλοι οι διαδηλωτές που είναι υπό κράτηση θα αφεθούν ελεύθεροι και τα αιτήματα μας θα ικανοποιηθούν. Θα νικήσουμε. Κανείς δεν θέλει να θυσιαστεί για τον Γιανουκόβιτς. Οι δυνάμεις ασφαλείας πάντως έδειξαν πως είναι έτοιμες να σκοτώσουν,” δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Πράβι.

Οι υποστηρικτές του Γιανουκόβιτς, συγκεντρώνονται κοντά στην Ουκρανική Βουλή, την Ράντα. Πολλοί από αυτούς προέρχονται από τις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας και την Κριμέα. Υπολογίζεται ότι το 45 τοις εκατό των πολιτών, τάσσονται κατά των διαδηλώσεων, ενώ το 49 τοις εκατό υπέρ. Το κυβερνών κόμμα πάντως, εκτιμά ότι οι εξτρεμιστές επικράτησαν των ειρηνικών διαδηλωτών.

Η πλειοψηφία, των διαδηλωτών επιμένει στην παραίτηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και δηλώνει αποφασισμένη να παραμείνει στους δρόμους για όσο χρειαστεί.

Πηγή: Euronews