Αναρρωτική άδεια πήρε ο Ουκρανός πρόεδρος, εν μέσω χάους

Απέχει πλεόν από τα καθήκοντά του ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος από σήμερα- και επ' αόριστον - βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια εξαιτίας "οξείας νόσου του αναπνευστικού". 

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της προεδρίας, ο ίδιος ο Γιανούκοβιτς υπερασπίστηκε την τακτική του στο χειρισμό της κρίσης και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι, ζητώντας επίμονα την παραιτηση του, ρίχνει λάδι στη φωτιά. 

Αναφορικά με το νομοσχέδιο το οποίο εγκρίθηκε αργά την Τετάρτη για χορήγηση αμνηστίας υπό όρους, ο Γιανούκοβιτς  είπε: "Εμείς εχουμε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που αναλάβαμε. Όμως, η αντιπολίτευση συνεχίζει να δυναμιτίζει  την κατάσταση, καλώντας τους ανθρώπους να στέκονται στο κρύο για χάρη των πολιτικών φιλοδοξιών μερικών ηγετών. Νομίζω ότι αυτό είναι λάθος” .  

Σε μιαπροσπάθεια ωστόσο να ρίξει τους τόνους, ο Ουκρανός πρόεδρος παραδέχτηκε  ότι και η κυβέρνηση έχει διαπράξει λάθη "όπως κάνουν όλες οι εξουσίες".  Δεν έδωσε όμως περισσότερες διευκρινίσεις για το τι εννοεί.

Όσο για τους διαδηλωτές,έχουν κατασκηνώσει για τα καλά στην Πλατεία Ανεξαρτησίας και δεν υποχωρούνε αν δεν δικαιωθούνε. 

Υπό το άγρυπνο βλέμμα των “πολιτοφυλακών” και των ομάδων περιφρούρησης των ακραίων στοιχείων του κινήματος διαμαρτυρίας, ανάβουν φωτιές και στέκονται στην ουρά αυτοσχεδιων υπαίθριων κυλικείων για μια κούπα καυτό τσάι. 

 

Η χρονική στιγμή της ασθένειας του Γιανούκοβιτς και η απόφαση της προεδρίας να απέχει από τα καθήκοντά του τη μεθεπομένη της παραίτησης της κυβέρνησης και σε μια στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε πλήρη πολιτική κρίση,προκαλέι πολλά ερωτηματικά.

Εχθές, η ουκρανική αντιπολίτευση αρνήθηκε  να υποστηρίξει το νόμο περί αμνηστίας που ενέκρινε το Κοινοβούλιο – με όρο το να αποχωρήσουν οι διαδηλωτές από τους δρόμους- ενώ η Ρωσία απείλησε το Κίεβο με διακοπή της οικονομικής της βοήθειας. 

Από την άλλη πλευρά, ο γερμανός ΥΠΕΞ προειδοποίησε τον Γιανουκόβιτς να τηρήσει τις υποσχέσεις του προς την αντιπολίτευση χωρίς δόλο, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στην κρίση,που φαίνεται να οδηγεί την Ουκρανία στο χάος και την αναρχία.